Film

Naar de film gaan is voor veel studenten een favoriete avondvuller. Groningen heeft twee grote bioscopen en twee filmhuizen te bieden. Bovendien zijn er andere cultuurinstellingen, zoals Vera, die filmavonden organiseren. En een extra bonus: bij vrijwel alle bioscopen krijg je studentenkorting op je kaartje. Voor filmfanaten genoeg te doen dus!


Pathé
 Zoals elke zichzelf respecterende grote stad, heeft Groningen een grote Pathé in het centrum. Waarschijnlijk de populairste bioscoop in Groningen. Vooral de “sneak” op dinsdagavond, goedkoop naar de bios zonder te weten welke film je te zien krijgt, trekt veel studenten. En een leuk weetje: soms hebben studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (link: http://www.groningenlife.nl/site/studeren-in-groningen/rijksuniversiteit-groningen) college in de bioscoop. Vooral om 9 uur ’s morgens voelt zo’n bioscoopstoel als een verlengstuk van je bed en dat is prima wakker worden!  Kinepolis Groningen
Op zo’n tien minuten fietsen van het centrum, in het Noordlease Stadion (voorheen de Euroborg, thuishaven van FC Groningen), vind je één van de allergrootste bioscopen van Nederland. Met tweeduizend stoelen heb je altijd een plek en er is ook nog eens veel beenruimte. En vergeet vooral niet een keer onbeperkt te wokken (en drinken) in het naastgelegen wokrestaurant.

 Groninger Forum
Aan het Hereplein 73 zit het fantastische Groninger Forum. In dit filmhuis verschijnen veel kwalitatieve films op het witte doek, met name Europese films zijn er geliefd. Ook vinden er regelmatig filmfestivals plaats, zoals (een selectie van) het IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam) in februari. Daarnaast heeft het een leuk grand café waar altijd tijd is voor een lekkere lunch of een goede kop koffie. Vanaf 2019 zal het Groninger Forum te vinden zijn aan de Grote Markt, in een compleet nieuw gebouw!

RKZ-bios
Minder bekend, maar absoluut niet minder leuk is de RKZ-bios. Een paar minuten fietsen van het centrum, in een voormalig  ziekenhuis (in de jaren ’70 gekraakt, nu een broedplaats voor kunstenaars en artiesten) wordt een kleine bioscoop gerund door vrijwilligers die daar ook wonen. Groot voordeel: een kaartje kost maar 7 euro (en met studentenkaart of Stadjerspas slechts 5 euro)!

Filmavonden
Poppodium Vera draait elke week een film. Elke dinsdag, 21.00 uur, Oosterstraat, Vera Zienema! 's Zomers wordt ook een zogenaamde 'open air cinema' opgezet, 'Zienemaan & Sterren' genoemd. Zo kun je op het voormalig Suikerunie terrein genieten van een mooie film onder de Groningse sterrenhemel. Maar ook veel studentenverenigingen en de universiteit zelf organiseren filmavonden. Deze avonden worden vaak ingeleid door een lezing van een expert. En als jouw film niet wordt gedraaid in één van deze zalen, dan kan je altijd op de universiteit kosteloos een bioscoopzaaltje reserveren om jouw favoriete film alsnog op het witte doek te kunnen bewonderen. 

Deel deze pagina