Hahaaa!

gepubliceerd : 04 november 2011

Deel deze pagina

Ik ben Diederik Smit en ik ben blij dat ik geen welkom heet. Zo luidde de binnenkomst van de winnaar van het 23ste Groninger Studenten Cabaret Festival dat afgelopen week plaatsvond in de Stadsschouwburg.

Zes deelnemers speelden woensdag en donderdag voor een afgeladen schouwburg met studenten. De show werd gepresenteerd door Samba, een vrolijke Afrikaan die met zijn exotische geluiden maar nuchtere grappen voor een blij sfeertje zorgde. Met het affiche dat je bij binnenkomst kreeg, kon je je stem laten gelden voor de beste grappenmaker van de avond. Daarnaast was er nog een jury. Deze beslisten wie er uiteindelijk doorgingen naar de grande finale.

Er zijn elk jaar drie prijzen te verdienen. De persoonlijkheidsprijs, de publieksprijs en de felbegeerde juryprijs. Diederik Smit, winnaar van het festival, heeft ze alle drie in de wacht gesleept met zijn geniale woordgrappen en verdraaide spreekwoorden. Gekleed in een voetbalshirtje, spijkerbroek en gympies wist de lichtgestoorde Limburger veel sympathie bij het publiek te wekken. Zijn openingszin “Hey kun jij me even helpen? Ik heb erg last van mijn rug en ik moet plassen maar ik mag niks zwaars tillen”, was de perfecte aftrap voor een uur leedvermaak. De grap met de internetverslaving sloeg ook goed in. “Iemand met een internetverslaving wordt hyperlink. Hij moet dan naar een afkickkliniek maar daar krijgt die ontwwweningsverschijnselen. Tot de behandeling is afgelopen en hij op het genezingspunt kom(t).” Maar onthoudt: “de existentie van het bestaan ligt in de willekeur van het leven.” Aldus Diederik Smit.

Theo Maassen en Jochem Myjer gingen Diederik voor in eerder edities van het GSCF. Het festival is de afgelopen 23 jaar uitgegroeid tot een van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland en de bezoekersaantallen blijven nog steeds fors toenemen.

Tot slot: Wat zegt een conducteur op een begrafenis? “Gecontroleerd.”