Als ondernemen echt iets voor jou is: de uitreiking van de Anner Award

gepubliceerd : 15 maart 2013

Deel deze pagina

Op 13 februari was het weer tijd voor de tweede editie van de jaarlijkse uitreiking van de Anner Award in de Nieuwe Kerk te Groningen. De Anner Award heeft als doel om ondernemende studenten aan te moedigen en te ondersteunen in de beginfase van de oprichting van hun eigen bedrijven. Door het inspirerende verhaal achter de oprichting van de Award, waarover later meer, wordt het een steeds bekender evenement in Groningen en omstreken. Voor de zes genomineerden stond er een geldprijs, een CRM-licentie en een coachingstraject door ervaren professionals op het spel. Zij kregen de gelegenheid om op de avond van de uitreiking hun eigen businessplan te pitchen en om hun concurrenten vragen te stellen. Daarna was het aan het publiek en de jury om te stemmen op het plan dat volgens hen het beste uit de bus kwam. Sebastiaan Kremer, student Communicatiesystemen aan de Hanzehogeschool, mocht zichzelf aan het einde van de avond de winnaar noemen van de Anner Award 2013 met zijn bedrijf OnlineDorp.

Hoe het allemaal is begonnen
Maar waar komt het idee van de Anner Award nou eigenlijk precies vandaan? De naamgever van de Award, Anner van der Mheen, was een ondernemende student aan de Hanzehogeschool Groningen die tijdens zijn stage bij Philips plotseling op tragische wijze is overleden. Ondanks dat hij slechts 22 jaar is geworden, heeft hij velen weten te raken met zijn passie voor het ondernemerschap, verbondenheid en duurzaamheid. Geïnspireerd door Anner’s enthousiasme en passie, en vastbesloten om deze ideeën voort te laten leven hebben Anner’s familie, vrienden en andere connecties zich ingezet om de stichting Anner Award op te richten. En hier kunnen student-ondernemers nu de vruchten van plukken.

Toen waren er nog drie
De tweede editie van de Anner Award wordt geopend door middel van het ophalen van herinneringen aan Anner van der Mheen en zijn passie voor ondernemerschap. Ook wordt de stad Groningen geprezen vanwege de nadruk die er ligt op onderwijs, ondernemerschap en duurzaamheid. Als speciale gast komt Prins Bernard van Oranje-Nassau, van Vollenhoven vragen beantwoorden over zijn studietijd in Groningen en het koeriersbedrijfje dat hij tijdens zijn studietijd heeft opgericht. Zijn belangrijkste tip voor beginnende ondernemers is dat je werk en privé beter gescheiden kunt houden.

Voordat de zes genomineerden hun pitches mogen gaan houden, benadrukt de jury nogmaals dat het gedachtegoed van Anner, de verbindende factor van een bedrijf, in hun beoordeling centraal zal staan. Na de pitches zijn de drie finalisten bekend. Het interessante van deze finalisten is dat ze allen hun ideeën hebben gebaseerd op het principe van mensen helpen, echter alle drie op een geheel andere manier. Finaliste Antonia Postma heeft bijvoorbeeld vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid een sociaal ontwikkelingsspel gecreëerd genaamd Space ‘Em voor jongeren die bij de GGZ lopen. Jasper Adamse en zijn partner Bas Elema willen zich met hun bedrijf Max Your Tax richten op medestudenten die moeite hebben met het doen van belastingaangifte en daardoor jaarlijks teveel betalen. Uiteindelijke winnaar Sebastiaan Kremer heeft met zijn OnlineDorp een oplossing bedacht voor de dreiging dat internet de detailhandel in Roden tot een failissement drijft. Hij heeft namelijk een webshop bedacht waar producten kunnen worden gekocht van alle winkels in Roden.

“Wat zou Anner hebben gedaan?”
Nadat het publiek heeft gestemd en de jury zich heeft beraden, spreekt Burgemeester Rehwinkel de drie finalisten toe. Hij is trots dat studenten dit soort initiatieven bedenken en daardoor bijdragen aan Groningen als onvervalste City of Talent. Vlak voor de bekendmaking van de winnaar worden de lichten in de Nieuwe Kerk gedimd en wordt er een kaars in een lantaarn aangestoken op het podium, het logo van de Anner Award. Het is een mooi en plechtig moment waarbij er weer volop aan Anner wordt gedacht. De jury legt uit dat ze het moeilijk hadden met het verdelen van de punten. Uiteindelijk hebben ze vanuit de gedachte van wat Anner zou doen de derde plaats toegewezen aan Max Your Tax, de tweede plaats aan Space ‘Em en de eerste aan OnlineDorp. Het publiek sloot zich hier naadloos bij aan. Onder luid applaus mag Sebastiaan Kremer vanuit de handen van Burgemeester Rehwinkel de Anner Award 2013 in ontvangst nemen.

Ter afsluiting spreekt Jordy Oosterveld, oprichter en organisator van de stichting Anner Award, zijn waardering en dankbaarheid uit voor de sprekers van de avond, de jury en de sponsoren. Het formele gedeelte van de tweede editie van de Anner Award zit erop, de rest van de avond is er nog gelegenheid om, geheel in ondernemende geest, te netwerken.

De Anner Award is bedoeld om te inspireren en te motiveren. Ben jij (binnenkort) student en heb je altijd al een eigen bedrijf op willen richten? Dien dan volgend jaar je businessplan is en misschien ben jij wel de volgende winnaar van die geldprijs, het coachingstraject, de CRM-licentie en natuurlijk de Award.

Voor meer informatie: www.anneraward.nl of op Facebook.

 

Door: Nicky Ribbers