Athenespelen 2013

gepubliceerd : 23 mei 2013

Deel deze pagina

Luid gejuich en bedompte blikken wisselen elkaar af op de voetbal- en hockeyvelden van de ACLO, hét sportdomein van de Groninger student. Langs de lijn praten we even met Eline en Margriet, twee leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle. Ze staan hun team aan te moedigen, dat alle wedstrijden tot dusver heeft gewonnen. Op het moment dat het gelijkspel dreigt te worden, schiet de verdedigster van het CC College met een gecontroleerde linkse de voetbal hard in het net. In de allerlaatste minuut; op z’n Duits heet dat. Mijn compaan kijkt me met een opgetrokken wenkbrauw verbaasd aan: “Zo..!”. Inderdaad, de meiden kunnen een balletje trappen. Eline en Margriet juichen terecht, want ook deze wedstrijd heeft het damesvoetbalteam van het CC College gewonnen.

Elk jaar komen leerlingen uit het hele land in de sporttenues van hun middelbare school naar Groningen toe voor de Athenespelen. Van elke middelbare school zijn delegaties van HAVO 4 en VWO 4 en 5 samengesteld die twee dagen lang de sportieve competitie aan zullen gaan met andere scholen. Naast gejuich op de voetbalvelden weergalmt door het hele sportcomplex het geluid van sportiviteit. Squashballen die strak tegen de muur worden geslagen, basket- en volleyballen die geblockt worden, kreten tijdens alle soorten atletiek, en achterin de grootste zaal een kreet van frustratie afkomstig van een stoere vent. Bijna had hij de top van een pittige klimmuur bereikt, totdat hij ongelukkig weggleed. En daar hing ‘ie, aan een dun maar stevig touw zwevend in de lucht.

En hoe kwam het nou dat deze bikkel de top niet haalde? Een kleine theorie: het was dag twee van de Athenespelen en de tussenavond werd, zoals elk jaar, gevierd in Kokomo Beach Club. Met andere woorden, de beste man had wellicht te diep in het glaasje van Jantje Pils gekeken en dit vakkundig weten te combineren met weinig slaap. Hij zou niet de enige zijn geweest, want de gezichtjes op de tweede dag van de Athenespelen waren minder fris en fruitig dan op dag één. Zo zijn die Spelen nog een stuk uitdagender geworden...

Was je erbij, dan vond je zowel het gezamenlijk sporten als de knallende partij in de stad waarschijnlijk schitterend. Was je er niet bij, dan kun je de foto’s bekijken om te zien wat je gemist hebt! Of, als je er wel bij was, om die prachtige platen waar je op staat aan je muur te hangen. Doen!

Door Rients Verschoor