Bijzondere feestlocaties in Groningen

gepubliceerd : 04 december 2014

Deel deze pagina

Het piekuur meepakken in de Negende Cirkel, lekker alternatief doen in de Warhol en losgaan in de Shooters. Voor de meeste studenten een doodnormale donderdagavond. Toch zijn de Poelestraat en de Peperstraat niet de enige plekken waar je een mooi feestje kunt bouwen. De volgende bijzondere locaties zijn namelijk ook best eens de moeite waard om te checken…

De Der Aa-Kerk

Kerken zijn er voor rust, sereniteit en hooguit een nipje wijn tijdens de mis. Toch? Het wordt hoog tijd om dit beeld bij te stellen. In de Der Aa-Kerk worden tegenwoordig vette feesten georganiseerd. Feesten die je in hemelse sferen doen begeven.
Hier moet je zijn: Akerhof 2. De toren van de Der Aa-kerk torent hoog uit boven de Vismarkt, niet te missen.
Een klein stukje geschiedenis kan natuurlijk geen kwaad:
We zijn tenslotte leergierige studenten (in spe). In het jaar 800 was de kerk eigenlijk nog geen kerk, maar een houten kapelletje voor schippers. In de loop van de tijd heeft het hout plaatsgemaakt voor steen en heeft de kerk al vele functies gehad. Van een plek voor kerkdiensten tot militaire opslagplaats en paardenstal in de Franse tijd. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft de kerk zelfs nog een tijdje gediend als fietsenstalling (misschien een mooie oplossing voor de overbevolkte fietsenstalling op het station, maar dat terzijde).
En nu? Tegenwoordig kan je je paard niet meer in de kerk stallen, daar zal je een andere plek voor moeten zoeken. Je kan er wel terecht voor een paar vette feestjes. Een tof voorbeeld hiervan is het steeds terugkerende feest ‘Hed Kandi’, een themafeest dat een aantal keer per jaar georganiseerd wordt in de kerk. Zo kon je afgelopen zomer genieten van ‘sunset sessions’ en een paar keer per jaar van een luxe vrijdagmiddagborrel.
Prijskaartje: wanneer je in deze prachtige kerk je verjaardagsfeest wilt geven, moet je waarschijnlijk de DUO even lief aankijken. Je betaalt wanneer je de hele kerk wilt afhuren (we houden niet van dat halve werk) toch wel zo’n 770 euro per uur. Maar hé, je hebt dan wel de hele kerk voor jezelf, inclusief 400 schakelbare stoelen en rekken voor 500 jassen. Ik bedoel maar.

De bovenkamer van Groningen

Nee, we hebben het niet over de fantastische hersenpan die je ongetwijfeld bezit, maar over de voormalige watertoren. Daar zit tegenwoordig geen één miljoen liter water meer in, maar bier. Omringd door een lounge, auditorium en een expositieruimte mét bar.
Hier moet je zijn: Noorderbinnensingel 14. Pal naast het Noorderplantsoen.
Stukje geschiedenis en leuke feitjes: de watertoren is gebouwd in 1908 en is vermoedelijk ontworpen door Carl Francke. Waarvoor dank. Het bouwwerk is 45,3 meter hoog en werd een tijdlang gebruikt als waterleverancier voor het Academisch Ziekenhuis. Hierna heeft de toren een hele tijd leeggestaan en is in 2008 nog een keer gekraakt. In 2013 is er begonnen met de restauratie van de toren, wat ons bij het nu brengt.
En nu? Nu wordt de toren gebruikt voor exposities, lezingen en het belangrijkste: feestjes. Geen grote feesten, maar meer besloten feesten. Lekker intiem. 
Prijskaartje: Voor een feestje in dit rijksmonument hoef je niet eens heel diep in de buidel te tasten. Voor zo’n 350 euro kan je al een mooi verjaardags- of afstudeerfeestje geven in één van de zalen. Nodig niet de hele wereld uit, met 120 man zit de toren aardig vol. Je hoeft niet bang te zijn dat er hier en daar nog een straaltje water naar binnen sijpelt, dus je zwembandjes kun je thuis laten. 

Voormalig Suikerunieterrein

Van een afstandje lijkt het terrein misschien op een filmset van een thriller, maar als je er dansende mensen bij denkt, ziet het er ineens veel feestelijker uit. Het voormalige Suikerunieterrein is upcoming, hoog tijd om daar meer over te weten te komen dus.
Hier moet je zijn: Van Heemskerckstraat 60 en je kan hier vinden waar dat dan precies is.
Een klein beetje geschiedenis is wel zo leuk: 
De naam ‘Voormalig Suikerunieterrein’ verklapt het al een beetje; de fabriek van de Suikerunie stond hier. En dat was best bijzonder, omdat er maar drie suikerfabrieken in heel Nederland waren. Groningen was een tijd geleden de grootste ‘suikerstad’ in Europa en vervulde een belangrijke rol in de Nederlandse bietsuikerindustrie. Later werd dit minder en in augustus 2011 is de gemeente eigenaar geworden van het terrein en wordt er voor een periode van 10 tot 15 jaar gezocht naar een nieuwe invulling. Hierna komen er waarschijnlijk huizen te staan.
En nu? In de tussentijd is er daarom plaats voor mooie feestjes! Tot nu toe zijn er al wat toffe activiteiten geweest. Een mooi voorbeeld hiervan is het UniFest. Een gratis festijn met twee podia en andere relaxte bezigheden. Zo was er een UniTech podium en een ‘Like the 90’s’ podium. Wat er de komende tijd staat te gebeuren weet de gemeente nog niet precies, de plannen zijn nog niet helemaal rond. Maar dat er de komende jaren van alles staat te gebeuren, staat vast.
Prijskaartje: dat kan de gemeente nog niet zeggen, omdat er binnenkort een nieuwe eigenaar komt. Maar ga er maar vanuit dat het wel een handje vol suikerbieten kost. 

Door Beppie van der Sluis