Black & Bloom

gepubliceerd : 26 augustus 2014

Deel deze pagina

In de schattige straatjes rondom de Universiteits Bibliotheek kun je verschillende koffietentjes vinden, safehavens van de Groninger student. Bekende plekken zijn de Simon Lévelt, Koffie, Kunst & Chocola en Douwe Egberts. Sinds de zomer van 2012 is daar Black & Bloom bijgekomen – in de volksmond vaak het ‘hipstercafé’ genoemd. Zoveel hipsters zitten er niet eens, maar er heerst wel een ontspannen, vintage sfeer met een alternatief randje. Wat Black & Bloom onderscheidt, is dat zij veel verder gaan dan je een bakkie pleur voorschotelen. Zij leven echt voor de koffie.

Het doel van de eigenaar, Gerben Engelkes is simpel: echte goede koffie maken. Om dit te bereiken is hij bereid om te kiezen voor allerlei moeilijke omwegen, zolang het de koffie ook maar iets lekkerder maakt. De koffie wordt bijvoorbeeld per seizoen ingekocht uit exotische oorden zoals Zambia, Tanzania en Uganda, zodat je altijd de beste koffie hebt en dat deze altijd weer net iets anders smaakt. De echte koffieliefhebber kan hier dus zijn geluk niet op! Ook voor koffie-amateurs is het de plek om koffie te leren drinken. Je kunt dan beginnen bij de heerlijke zoete koffies zoals de Toblerone Latte, Caramel Machiato of de Vanille Latte met echte Franse Vanille. Mark my words: als je nu begint, kun je in de zomer direct doorstromen naar de ‘Cold Drip Coffee’. Deze koffie wordt bereid in laboratorium-achtige buisjes, waar druppeltje per druppeltje een kopje koffie uit komt rollen. Dit in combinatie met een beetje Ginger Ale en een blokje ijs is het het ideale zomerdrankje.

Bij de koffie moet natuurlijk iets eetbaars. Gelukkig heeft Gerben een vriendin, Karin, die toevallig banketbakster is! Dankzij haar staat de hele zaak altijd vol met huisgemaakte baksels, zoals passievrucht cheesecake, red velvet cake en ‘rafaellotaart’ – nee je hoeft niet te weten wat het is. Laten we het erop houden dat het ongelooflijk lekker is.

Omdat een groot deel van de ‘gasten’ tot het prachtige volk der studenten behoort, heeft Black&Bloom de ‘UB-special’ bedacht: een aantal brownies in een zakje voor bij het studeren. Dat is zeer prettig, want op die brownies kun je makkelijk een paar dagen weer aan de bak. De eigenaar raadt zelf aan om ze te nemen op het moment dat je een studiedipje krijgt. Neem dan de brownie in om het ‘ohja-daar-doe-ik-het-allemaal-voor’-gevoel te krijgen. Ook is er voor de niet-chocoladeliefhebbers de oatmeal-cranberries cookies variant bedacht. Zelfs voor de niet-chocolade-en-niet-oatmeal-cranberriesliefhebbers is er een oplossing: de fruitkoekjes met marmalade.

Om zijn liefde voor koffie over te brengen, geeft de eigenaar ook nog workshops aan potentiële barista’s en koffiefanaten. Verder kun je tijdens Eurosonic hier genieten van allerlei leuke bandjes. Soms is er ‘Coffee and Games’, een evenement in samenwerking met spellenwinkel ‘Wirwar’. Iedereen die z’n studieontwijkende gedrag tot een volgend niveau wil brengen, kan dan binnenstappen om gezellig allerlei vreemde spelletjes te spelen onder het genot van een heerlijke Monkey Balls Chocolademelk.

Dus als je zin hebt om een keer echt goede kwaliteit koffie te drinken in een heerlijk knusse sfeer, wip dan een keertje naar binnen bij Black & Bloom. Schroom vooral niet om een praatje te maken met de eigenaar, zodat hij jou net zo verliefd kan laten worden op koffie als hijzelf. Life is too short for bad coffee!

Door Lucia Grijpink