Brute bazen, hertjes en rattentaxi’s: welkom in Groningen!

gepubliceerd : 28 november 2011

Deel deze pagina

‘He chick, heb je vandaag flink gevlamd in het aquarium?’ ‘Nee, ik heb de hele dag in m’n chill-outfit voor de pit gehangen!’ Zomaar wat flarden van een gesprek dat je overal in de Groningse binnenstad zou kunnen opvangen. Abracadabra voor jou? Lees dan snel verder voor de spoedcursus Groningse studententaal! 

Groningen is eigenlijk net een dorp, de hele dag door kom je andere studenten tegen: in de AH Korenbeurs (dé studentensupermarkt van Groningen!), tijdens college en natuurlijk ’s avonds in de kroeg of bij je sport-, studie- of studentenvereniging. Doordat er zoveel studenten in Groningen studeren, is het niet vreemd dat deze studenten een eigen taaltje hebben ontwikkeld. Vooral woorden die te maken hebben met dingen als studeren en ’s avonds biertjes drinken in de kroeg worden door Groningse studenten in een nieuw, hip jasje gestoken. Hieronder volgt een kleine selectie van de woorden die uit elke Groningse studentenmond rollen!

Wanneer je erg hard aan het studeren bent in de Groningse UB, dan studeer je niet zomaar, maar dan ben je aan het knallen! Doe je dit op de derde verdieping achter de glazen wand in de UB, dan zit je in het aquarium. En is de UK, de universiteitskrant, wat interessanter dan je boeken, dan is dat een typisch voorbeeld van SOGgen: Studie Ontwijkend Gedrag! Eenmaal ’s middags thuis gekomen, trek je direct je niet zo charmante joggingbroek aan, je chill-outfit, en plof je lekker op de bank voor de pit, de tv natuurlijk!

Je huisgenoot heeft vanavond gekookt maar erg smaakvol is het niet, je vindt het maar vieze tsjak. Snel springen jullie op de fiets naar de stad voor lekkere studentendaghap die overal in Groningen te vinden zijn, hartstikke relaxt! Met je vrienden, die brute bazen en mooie gekken zijn, ga je vervolgens een biertje doen. Zo’n goudgele pretcilinder gaat er zeker wel in! In de kroeg zie je al snel een erg leuk meisje staan waar je al een paar keer mee gekletst hebt. Misschien gaat het vanavond dan eindelijk wat worden, zal je met haar gaan regelen? Je vrienden drinken hun biertjes in één teug leeg, ze vinden het erg bot om te adten. Jij hebt geen zin om morgen brak te zijn, studeren met een kater is echt niet aan!

Je vrienden staan nog in de kroeg, maar jij hebt morgen een drukke dag voor de boeg dus je glipt er stiekem tussen uit: je pakt de rattentaxi. No way dat jij een eeuwige student wilt zijn! De volgende ochtend heb je al om negen uur je eerste college. In Groningen is alles dichtbij, dus je kan nog even blijven pitten. Op de fiets wordt je bijna aangereden door een andere fietser die niet oplet, wat een henk ! Eenmaal in de collegebanken geploft blijkt het toch wel erg vroeg te zijn en na een inkakmoment lig je al snel weer te tukken..

Je ziet het: studenten in Groningen zijn behoorlijk creatief met woorden! Wil je meer leren over deze bijzondere taal, kom dan gewoon eens langs in de mooiste studentenstad van Nederland en hoor met eigen oren hoe hip de Groningse studententaal wel niet is!

Door: Alieke Jansen