Cocktails op de 28ste verdieping

gepubliceerd : 01 april 2011

Deel deze pagina

Cocktails op de 28ste verdieping

Bij GroningenLife! mogen we dan wel Grunn’s grootste fan zijn, een semester studeren in Hong Kong klinkt mij absoluut niet verkeerd in de oren. Daarom sprak ik Manon Dijkerman op Skype, zij zit nu namelijk in hartje Hong Kong om haar studietalent te ontwikkelen. Verplicht welteverstaan. Dit exotische ‘uitstapje’ is namelijk een vast onderdeel van haar studie International Business and Management (IBM) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Manon zit dus voor haar studie in deze enorme wereldstad, maar stiekem geniet ze vooral van al het andere moois dat Hong Kong te bieden heeft. Daar moeten we meer over weten! 

Vertel, waarom heb jij besloten je koffers te pakken voor Hong Kong?
Voor mijn studie IBM moest ik in mijn derde jaar verplicht een halfjaar in het buitenland studeren en aldaar studiepunten halen. Wat ik zeker wist, is dat ik heel ver weg wilde studeren. Ik kan Europa namelijk altijd nog ontdekken en Groningen heeft veel contact met universiteiten in Azië, zoals in Shanhai, Beijing, Taiwan en Zuid-Korea. Maar mijn keuze voor Hong Kong was een wilde gok, ik heb er niet lang over nagedacht.

En, hoe is het om er nu echt te zitten?
Het is hier fantastisch! In het begin moest ik wel wennen. Het is natuurlijk erg anders dan het vertrouwde Groningen. Maar nu, na twee maanden, ben ik hier wel gewend. Ik weet waar ik eten kan halen, waar ik mijn boodschappen kan doen en waar je gezellig wat kunt drinken. Ook leer ik nu de weg beter kennen, ik wandel heel graag door de stad en dan zie ik wel waar ik uitkom!

Hoe ziet jouw dag eruit?
Op maandag tot en met donderdag zit ik veel op de universiteit en in de vrije uren studeer ik. ’s avonds eet ik samen met een groep uitwisselingsstudenten. Wel elke dag uit eten natuurlijk, dat is hier heel goedkoop. Nu ik erover nadenk, ik heb hier nog helemaal niet gekookt! ’s Avonds ben ik wel eens moe van een lange dag, maar er is ook altijd ergens wel een feestje aan de gang waar ik naartoe kan.

Over een Chinese uitgaansavond wil ik natuurlijk graag alles weten. Maar je bent hier uiteindelijk voor je studie, kan je daar wat meer over vertellen?
Ik studeer aan de Hong Kong Polytechnic University. En met mij zijn hier nog 250 andere uitwisselingsstudenten van over de hele wereld. Ik heb zo’n negentien uur college per week. In het begin vond ik dat echt verschrikkelijk, in Nederland ben ik dat namelijk helemaal niet gewend! Ik volg veel managementvakken en een paar marketingvakken, ik zit namelijk op de Faculteit voor Management en Marketing. Het niveau ligt een stukje onder het Nederlands niveau, dat vind ik wel een beetje jammer. Maar het gaat mij niet zozeer om de kennis die ik opdoe. Ik zit een halfjaar in een hele gave stad en dat ga ik nooit meer vergeten!

Wat voor leuke dingen doe je allemaal?
Met een groepje internationals dat ik hier heb ontmoet werken we gewoon de Lonely Planet (link: http://www.lonelyplanet.com/china/hong-kong)af.Vooral in de weekenden ga ik eropuit, dus ik zorg dat ik dan niets aan mijn studie hoef te doen. Een dagje hiken op een eiland, tussendoor met een groep ‘vreemden’ op vakantie naar de Filippijnen en ik ben naar één van de mooiste stranden ter wereld geweest. Dat was niet vervelend! En ik ga nog naar het Las Vegas van China, Singapore en als ik klaar ben met studeren dan reis ik door naar Thailand en Indonesië met wat vrienden die ik hier heb ontmoet. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En niet te vergeten het uitgaansleven…
Dat is hier wel bijzonder. Op een uitgaansavond krijgen alle vrouwen namelijk gratis drinken. Ja, dat is fantastisch... En het scheelt een hoop geld! Op woensdag gaan wij bijvoorbeeld naar een wijk met veel studentenbarren. Dat is wel knus, een beetje vergelijkbaar met Groningen. Het is alleen wel een stuk chiquer, want hier gaat niemand gewoon in z’n spijkerbroek en t-shirt uit, terwijl in Groningen niemand daarvan zal opkijken. Vooral op donderdag is het chique, dan gaan we meestal naar een ander uitgaansgebied. Daar zijn clubs op de achtentwintigste verdieping, dat is wel heel fancy. Je kijkt dan over heel Hong Kong uit met een cocktail in je handen. Dat is niet verkeerd!

Genoeg over de leuke uitstapjes, ik ben jaloers! Kun je je ook goed ontplooien in Hong Kong?
Ik denk het wel. Alleen al het feit dat je jezelf aan de andere kant van de wereld kunt redden zonder dat één van je ouders kunt opbellen is heel leerzaam. Je moet helemaal opnieuw beginnen. En als je hier echt wil gaan werken, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Een Nederlands meisje dat hier ook studeert volgt fashion vakken. Inmiddels is ze al model geworden en ze komt op allemaal prachtige plekken! Je komt makkelijk in contact met mensen die alles al hebben bereikt. Mijn portemonnee zit vol met visitekaartjes. Dat is in Nederland veel minder, omdat je daar echt tussen de studenten zit.

Is er nog iets dat je wij echt moeten weten?
Ja! Je moet er wel bijzetten dat als je de kans krijgt om naar het buitenland te gaan, je dan écht, écht, écht moet gaan. Ook al vind je Groningen nog zo leuk en wonen al je vrienden daar - het cliché excuus - als je de kans krijgt dan moet je gewoon gaan. Het is zo gaaf! Je leeft in een totaal andere cultuur en de tijd vliegt voorbij. Voor ik het weet zit ik weer in Nederland.

Wil jij ook je talenten in het buitenland ontwikkelen?
Via de Rijksuniversiteit Groningen zijn er genoeg mogelijkheden en ook de Hanzehogeschool Groningen stimuleert haar studenten om in het buitenland een stage te lopen of te studeren in het buitenland.

Door: Marijn Korndewal