De 4 Mijl van Groningen

gepubliceerd : 25 oktober 2013

Deel deze pagina

Het was waarschijnlijk het slechtste bandje aller tijden. Wandelend naar één van de vele startvakken liepen we voorbij een gelegenheidsbandje dat net begon met Rolling in the Deep van Adele. De drummer zat er ritmisch compleet naast en de zangeres klonk als een verkouden steenbok – ze stonden wel op de juiste plek. Want wát een slimme zet van de organisatie om mensen snel naar hun startvakken te krijgen.

De 4 Mijl van Groningen is het grootste hardloopevenement van Noord Nederland. De afstand, ongeveer 6,5 kilometer, is voor de getrainde loper een peuleschil. Maar – en dat maakt het evenement zo gaaf – jong en oud, getraind en ongetraind, wedstrijdloper en recreant, alles en iedereen doet mee aan de 4 Mijl! 

Het lint dat we de route van Haren naar Groningen noemen staat vol met mensen. Aan het begin nog relatief weinig, dus hoe langer je onderweg bent, hoe meer mensen langs de kant staan aan te moedigen. En ook dát is een hele gebeurtenis op zich. De 4 Mijl is met zijn 27 edities inmiddels uitgegroeid tot een soort volksfeest. De Groninger verlaat z’n huis, appartement of studentenkamer en gaat de straat op, kijkend naar de oneindige stroom aan mensen. Ja, oneindig. Ga maar na hoe lang het duurt voordat zo’n 20,000 mensen  zich allemaal hebben verplaatst over die schijnbaar luttele 6,5 kilometers. De organisatie weet het wel voor elkaar te krijgen om binnen twee uur iedereen te laten starten, maar als toeschouwer lijkt er geen einde aan te komen. Als loper soms ook niet trouwens. Het filmpje hierboven laat genoeg gezichten zien van mensen die het even zwaar hadden!

Door Rients Verschoor