De beste dammer van Europa!

gepubliceerd : 25 oktober 2014

Deel deze pagina

Met zijn achttiende levensjaar was hij Internationaal Grootmeester, een jaar later pakte hij de Nederlandse titel en onlangs klopte Roel Boomstra de beste dammer van het moment, Alexandr Georgiev, in de prestigieuze World Cup. En passant werd de nu 20-jarige Drent nog even derde op het wereldkampioenschap, en won hij de Europese Kampioenschappen in Tallinn. Dit is het verhaal van de meest getalenteerde dammer van ons land die naast een bestaan als topdammer ook nog student Natuurkunde in Groningen is. GroningenLife! had de eer om te mogen praten met deze, toch wel, eigenzinnige student.

Roel, hoe kom je er eigenlijk bij om te gaan dammen?

Ik werd gewoon gegrepen door het spel en de vele mogelijkheden ervan in de verschillende situaties. Maar het komt niet aanwaaien, je moet er absoluut voor trainen en er veel tijd in steken. Ik train minimaal drie uur per dag. Dat doe ik tegen een computer door spelsituaties te bestuderen. Op een trainingskamp spelen we wel met verschillende topspelers tegen elkaar om van elkaar te leren en ook om weer die spelsituaties te bestuderen.

Je studeert Natuurkunde in Groningen, is dat een beetje te combineren met die intensieve training?

Op de middelbare school was het goed te doen. Als mijn cijfers maar goed waren, mocht ik gewoon vrij nemen voor het dammen. Op de universiteit is het op zich ook wel goed te combineren omdat ik tentamens mag uitstellen, maar het gaat daardoor wel iets trager dan normaal. Ik zit nu in mijn vierde studiejaar en dit jaar hoop ik mijn tweede jaar af te ronden.

Betekent een status als topdammer dat je er financieel warmpjes bij zit?

Dammen is mijn grote passie dus het maakt me eigenlijk niet zo veel uit of ik er wel of niet van kan leven. Op dit moment heb ik de A-status van het NOC*NSF dus ik kan er van leven. Maar zoals bekend staan er veel bezuinigingen op het programma. Tot 2016 ligt mijn status vast, maar er kan nog van alles gebeuren. Van sponsors en prijzengeld hoeven we het in ieder geval niet te hebben.

Je won onlangs de World Cup door te winnen van de beste dammer van het moment, maakte die overwinning iets los in de damwereld?

Ik had al een keer van hem gewonnen in een oefenwedstrijd dus ik wist dat het mogelijk was. Daardoor zagen mensen het misschien wel aankomen, maar dat ik het op zo’n moment kon doen was natuurlijk wel fantastisch. Hij blijft wel de wereldkampioen.

Die beste dammer heet Alexandr Georgiev en is zeven keer wereldkampioen geworden. Wetenschappers denken dat denksporters hun top kennen op ongeveer 35-jarige leeftijd. Jij bent nu 20, is het jouw doel om een keer of acht wereldkampioen te worden?

Mijn doel is om eerst maar eens één keer wereldkampioen te worden. In 2015 heb ik een nieuwe kans en dat is dan ook mijn grote doel op dit moment.

Door Benjamin de Bruijn
Foto ewoudbroeksma.com