De Bibliotheek; een rustige studieplek in een drukke studentenstad

gepubliceerd : 12 juli 2012

Deel deze pagina

De Bibliotheek; een rustige studieplek in een drukke studentenstad

Je hebt al niet altijd even veel zin in huiswerk en wanneer je laptop dan ook nog open voor je staat, is het wel erg verleidelijk om even je Facebook te checken. Wanneer je weer op de klok kijkt, ben je ineens een half uur verder en ligt je boek nog steeds ongeopend voor je. Daar gaan je mooie plannen om nu eens op tijd te beginnen met het leren van je toets! Ook tijdens je studententijd zal dit je nog vaak genoeg overkomen. Hoe leuk je je studie ook vindt, er zijn altijd wel onderdelen die wat minder interessant zijn. Om toch te zorgen dat je je door je tentamenstof heen worstelt en je die studiepunten binnenhaalt zijn er gelukkig genoeg plekken waar je rustig aan het werk kunt gaan. Iets dat voor veel studenten de uitkomst biedt wanneer hun concentratievermogen hen in de steek laat:de Bibliotheek.

Als je weleens een Open Dag hebt bezocht, ben je vast al eens binnen geweest bij één van de vele faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen of de enorme gebouwen van de Hanzehogeschool. De faciliteiten waar studenten terecht kunnen zitten door de hele stad. De meest geliefde studieplek onder studenten is de Universiteitsbibliotheek, maar deze kan in de tentamenperiodes vrij druk zijn.

Niet zo ver van de UB zit de Juridische Bibliotheek, waar het meestal wat rustiger is. Je kunt er fijn leren met studiegenoten in een van de beschikbare studiekabinetten en er bevindt zich onder de bibliotheek een grote computerzaal, waar bijna altijd wel een pc vrij is. Pal naast de JB zit de LB, ofwel Letterenbibliotheek, ook in deze bibliotheek is vaak wel een plek vrij en daarnaast hebben ze veel toffe films die jij met je studentenkaart kunt lenen. Voor na het studeren!

In de kantine van de Harmonie zit het elke dag rond 13:00 vol met studenten die even tijd nemen voor een lunch en in de zomer zit op de trappen van het Academiegebouw iedereen pauze te houden in de zon.
Een nadeel is dat het Harmoniecomplex in het weekend gesloten is, dan zul je dus op zoek moeten naar een andere plek. Een goede optie is dan de Centrale Medische Bibliotheek (CMB). Dit is misschien wel één van de meest bijzondere plekken om te studeren, aangezien je in het ziekenhuis, het UMCG, zit.

Ook op de Hanzehogeschool zijn er plekjes waar je je in alle rust kunt concentreren. Om studenten te helpen bij het zoeken, heeft de Hanze een eigen app waar altijd de beschikbare werkplekken op te zien zijn. Bijvoorbeeld in één van de stilteruimtes, waar je in alle rust aan het werk kunt. Een aanrader is de ruimte boven de mediatheek en naast de grote kantine. Dat is een stiltezaal waar eigenlijk altijd wel plekken vrij zijn en veel stopcontacten zodat je je laptop kunt gebruiken. De hele ruimte is oranje, wat schijnt te helpen tegen een ochtendhumeur.
Voor een lekker ontbijt of goede lunch kun je terecht in de aula van de Hogeschool, daar hebben ze namelijk een soort mini-supermarkt zitten zodat je tijdens het studeren niets te kort komt.
Dus wanneer jij straks aan het studeren slaat en je kunt je thuis maar niet concentreren, zoek dan een bibliotheek of stilteruimte op. Na dit artikel gelezen te hebben, weet jij altijd een plek te vinden om even rustig te kunnen studeren!

Door: Tomas Riemens