De EK-pool; zet vooral niet in op Oranje..

gepubliceerd : 06 juli 2012

Deel deze pagina

De EK-pool; zet vooral niet in op Oranje..

Het EK leek misschien al voorbij omdat Nederland al zo vroeg is uitgeschakeld, maar voor veel mensen stond er nog steeds veel op het spel. Nu de laatste wedstrijden zijn afgelopen worden de prijzen verdeeld en likken de afhakers hun wonden. De prijzen variëren van een klein geldbedrag tot een plasma-tv en het deelnemersveld loopt in sommige pools op tot rond de duizend personen. Het gaat hier natuurlijk over de pool, een bekend fenomeen tijdens grote toernooien.

Al weken voor dat het toernooi überhaupt begint gaan de eerste uitnodigingen al de deur uit. Elke vereniging, club of vriendengroep zorgt ervoor dat ze onderling een pool aanmaken, zodat er eindelijk eens getest kan worden wie de grootste voetbalkenner is. Er doen ook genoeg mensen mee die nog nooit een voetbalwedstrijd hebben uitgekeken, want het invullen van een pool is een van de meest eenvoudige manieren om geld te verdienen. Om deel te kunnen nemen, draagt iedereen een bedrag van ongeveer 5 euro bij. Vervolgens is het zaak om eerst alle uitslagen van de poule-wedstrijden in te vullen en daarna te bekijken wie ook de finales overleven. Extra punten kunnen verdiend worden door de bonusvragen juist te beantwoorden, bijvoorbeeld; Welke Nederlandse speler krijgt als eerst een gele kaart?

Het invullen van al die poule-wedstrijden lijkt een heel karwei, vooral als voetbal je eigenlijk niets interesseert. Hoe ga je al die uitslagen goed voorspellen? Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om te zorgen dat je niet als laatste eindigt in jouw EK-pool. Om ook het invullen wat leuk er te maken is het bijvoorbeeld een optie om te dobbelen om alle uitslagen. Voetbal valt vaak toch niet te voorspellen en dus zou je het zomaar allemaal goed kunnen hebben! Het invullen van een pool zorgt ervoor dat elke wedstrijd leuk is om met vrienden te bekijken, je wil immers dat jou uitslag op het scorebord komt te staan. Het kijken van EK-wedstrijden is een gemeenschappelijk gebeuren onder studenten. Als er een leuke wedstrijd is, kijk je die samen met je huisgenoten of vrienden. Overwinningen van het Nederlands elftal zorgden tijdens het vorige WK voor enorme straatfeesten in Groningen. Ook dit jaar werden er weer tribunes gebouwd in huiskamers van studenten, maar helaas speelde Oranje niet al te best.

Als je het toch zelf wil doen, zijn er een aantal dingen die jou kunnen helpen bij het binnenslepen van die prijs. Allereerst, zorg je dat je nooit teveel op Nederland inzet. Dat doet namelijk iedereen al en bij een vroege uitschakeling van Nederland kun jij mooi een voorsprong nemen op je vrienden. Doordat je niet inzet op Nederland creëer je een win-win situatie. Als Nederland wint vier je feest en als ze verliezen kun je ijskoud zeggen: “Tenminste wel goed voor mijn pool.”
Verder moet je altijd zorgen dat je een verrassing uitkiest, een land dat tegen alle verwachtingen in toch goed presteert op het EK. Op die manier onderscheid je je van je vrienden en maak je dus meer kans om te winnen! Maar wat je ook invult, uiteindelijk komt er toch een hoop geluk bij kijken. In ieder geval zorgt het deelnemen van een EK-pool wel voor wat extra spanning.

De gemiddelde Groninger student neemt deel aan zo'n drie verschillende EK-pools. Bij studentenvereniging Vindicat zijn er dit jaar zelfs meer dan duizend deelnemers! Dus ondanks de vroege uitschakeling van Oranje is het EK nog niet zeker niet afgelopen. In Groningen houdt dus iedereen tot 1 juli, de dag van de finale, gespannen de ranglijst van zijn pool in de gaten.

Door: Tomas Riemens