De excentrieke bijbaan

gepubliceerd : 16 februari 2013

Deel deze pagina

Je was net vijftien geworden en mocht officieel nog niet vakkenvullen. Maar toch stond je voor het opkomen van de zon pakken volle yoghurt in de koeling te douwen en zakken chips bij te vullen, in de hoop dat de chips heel bleef en je geen pak yoghurt liet vallen. Een jaar later mocht je pizza/chinees/spareribs bezorgen en vanaf je achttiende ontsnap(te) je eindelijk uit de regen en de kou, want dan mag je van je baas met de bedrijfsauto. Goed, iedereen heeft geld nodig en vindt wel een manier om de portemonnee te spekken. Maar wat staat je te wachten in Groningen? Een aantal excentrieke bijbanen op een rij:

 

Niet iedereen wordt afgeschrikt door regen en kou, door te bikkelen door weer en wind, door zo nu en dan te sterven tijdens het werk. De fietskoeriers van Cycloon zijn fanatieke sporters die als een speer door Groningen gaan en daarmee hun geld verdienen. In de zomer is het een droombaan, maar in de winter moet je laten zien dat je gemaakt bent voor het werk – en dan is de uitdaging groter... Sporten en geld verdienen, wat wil je nog meer?

Een andere avontuurlijke bijbaan speelt zich niet overdag af, maar na het ondergaan van de zon. Barman of barvrouw is natuurlijk al een bijbaan waar je ongetwijfeld vette verhalen aan overhoudt, maar in de Chupito’s creëer je de bizarre verhalen zelf! Chupito’s is een shotjesbar waar het personeel de bar letterlijk in vuur en vlam zet om de shotjes een extra showelement te geven. In andere woorden, je bent hier niet alleen horeca-medewerker, maar bovenal entertainer.

In de Stadsschouwburg van Groningen ben je ook niet alleen horeca-medewerker, maar bovenal gastheer of gastvrouw. De Stadsschouwburg is één van de cultuurcentra van Groningen, dus je hebt een grote kans om als werknemer grote namen te ontvangen zoals Bert Visscher, Acda en de Munnik of Milow. Awesome!

En natuurlijk, als student gebruik je graag je ongekende wijsheid en waardevolle kennis. Een interessante stap die je kan maken, is om student-assistent te worden. Je bent dan assistent van een docent of hoogleraar en helpt met colleges geven, tentamens nakijken en soms het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Maar als je alleen les wilt geven, kun je een poging wagen bij Capita Selecta. Als repetitor geef je studenten die moeite hebben met een vak tentamentraining – je bent dan docent!

Zet het verband tussen de economische crisis en bijbaantjes maar uit je hoofd. Want die is er niet. Je merkt als student in Groningen erg weinig van de ‘bijbanensector’ die getroffen is door ‘het geflopte kapitalisme’. Groningen stikt gewoon van de bijbanen, maar je moet er wel zelf achteraan gaan. En ik ben ervan overtuigd dat je met een goede dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen zo een baantje hebt. Als het zover is en je het studentenleven induikt, leg dan even je boeken weg en drink je pils op, want je gaat op zoek naar een vette bijbaan!

Door Rients Verschoor