De grote lijst der Studentenjargon

gepubliceerd : 18 september 2014

Deel deze pagina

De kans is groot dat je komend jaar in Groningen komt studeren of misschien ben je de stad net gaan ontdekken Bij deze ontdekkingsreis willen wij, van GroningenLife!, je natuurlijk zo goed mogelijk  helpen! Als eerstejaarsstudent begin je aan een nieuwe studie en ga je hoogstwaarschijnlijk voor het eerst op kamers wonen  – maar daar houdt het natuurlijk niet bij op! De Groningse straten worden namelijk gekleurd door rare, onbegrijpelijke woorden; een waar studentenjargon. Omdat dit verwarrend kan zijn, hebben wij voor jou dit studentenwoordenboek samengesteld. Zet dit artikel onder een snelkoppeling op je telefoon, zodat je in staat van opperste verwarring alles even snel kan opzoeken! 

Ad Fundum: Ad Fundum is Latijn voor ‘tot de bodem’ en in het geval van de gemiddelde student ‘tot de bodem van het glas’. Het komt erop neer dat je bij de kreet “Ad Fundum!” wordt geacht je alcoholische versnapering in één keer naar binnen te gieten. Wat soms een indrukwekkend schouwspel kan zijn.

Adten: De afkorting en studentikoze werkwoordvorm van Ad Fundum. Komt ook wel voor in de volgende vorm: “Hey lul, adten mán!”.

Afleggen: In tijden van tentamens en stress wil het met regelmaat voorkomen dat de UB tot aan de nok toe vol zit. Dat is natuurlijk vervelend. Een veel voorkomende oplossing door paniekerige studenten, is afleggen. Dit houdt in dat de student in kwestie een plek bezet houdt door zijn boeken alvast neer te leggen of dit een medestudent te laten doen, zonder zelf al plaats te nemen. Deze tactiek wordt niet altijd even gewaardeerd door mede UB-gangers, maar is desalniettemin wel effectief.

Alumnus/Alumni: Wanneer je afgestudeerd bent, wordt je 'alumnus' genoemd (meervoud: alumni).

AVG: Afkorting voor: aardappelen, vlees en groente. Een klassieker in de studentenkeuken. Wordt bijvoorbeeld gebruikt in de context: "Zullen we een AVG'tje eten vanavond?" 

Associate Degree: Een Ad is een soort opleiding die tussen MBO en HBO niveau in zit. Je kunt een Ad volgen bij de Hanzehogeschool in Groningen. Na het afronden kun je verder met het HBO.

Bachelor/Master: Zowel bij het WO als bij het HBO zijn er bacheloropleidingen en masteropleidingen. Je begint met een bacheloropleiding. Die duurt meestal drie of vier jaar. Als je deze hebt afgerond, kun je een masteropleiding volgen. De meeste masteropleidingen duren een of twee jaar. Op de universiteit bestaan bijvoorbeeld zogenaamde 'researchmasters', waarin je binnen twee jaar wordt klaargestoomd om wetenschappelijk onderzoek te gaan uitvoeren.

Blokken: als de tentamens voor de deur staan ga je blokken. Met andere woorden, vol met je neus in de boeken om je ECTS (zie ECTS) te halen.

Borrelen: In een ontspannen omgeving een drankje nuttigen met vrienden en/of bekenden. Komt soms meer drank bij kijken dan in eerste instantie voorzien – langzame drankjes zijn dodelijk.

BSA: Het eerste collegejaar staat voor veel studenten natuurlijk in het teken van feesten en de studentenstad ontdekken. Om te voorkomen dat er compleet met de pet wordt gegooid naar de studie, is het BSA ingesteld, dat verkort staat voor Bindend Studie Advies. Met andere woorden: iedere eerstejaars grootste nachtmerrie. Als er niet voldoende punten voor het BSA wordt gehaald tijdens het eerste collegejaar, wordt de student namelijk de toegang tot volgende jaren van dezelfde studie ontzegd.

Bul: Het diploma dat je krijgt bij het afronden van je studie.

Cantus: Een gelegenheid waar een grote groep studenten, gezeten aan lange tafels, hun zangtalenten testen in combinatie met hun alcoholtolerantie. De regels zijn streng en straffen zullen worden opgelegd aan degenen die zich er niet aan houden!ommissie: Binnen studenten- en studieverenigingen wordt alles geregeld door studenten, voor studenten. Dit gebeurt door commissies. , die zich bezighouden met het reilen en zeilen binnen de vereniging.

Corps: Afkorting voor studentencorps. Dit is over het algemeen de oudste, traditioneelste vereniging in een stad. Het corps kent een strenge hiërarchie.

Dispuut: Een zogenaamd verticaal verband binnen een vereniging. Dit houdt in dat de groep bestaat uit leden van verschillende jaarlagen. Disputen hebben een uitgesproken identiteit, waardoor zij zich onderscheiden van andere disputen en groepen vrienden. Toetreding tot een dispuut gaat vaak gepaard met een ontgroening.

De Drie: Afkorting voor De Drie Gezusters, een begrip in het uitgaansleven van Groningen. De Drie staat bekend om haar oneindige aantal tappunten (de grootste van Europa), Sjoerd Kooistra en de draaibar!

De Negende: Afkorting voor De Negende Cirkel. Staat op zondagavond vol met housende hockeyers en mensen die zelfs op deze rustdag tot in de late uurtjes door willen gaan.

Drankspel: een jolige, in spelvorm uitgevoerde drankactiviteit. Vijfen, mexxen, beer pong en Kingsen zijn veelvoorkomende varianten. Wanneer je de volgende ochtend nog plannen hebt is het doen van drankspellen ten zeerste af te raden.

Duale opleiding: Tijdens een duale opleiding werk en studeer je tegelijk. Je baan zal moeten aansluiten op het studieprogramma.

ECTS: Studiepunten uitgedrukt in het internationale European Credit Transfer System. Het behalen van voldoende ECTS (zie BSA) kan leiden tot euforie en een onbevangen staphouding.

Erasmus programme: Studeren in het buitenland! De beurs die je hiervoor kan krijgen, is een Erasmusbeurs. Bij enkele studies moet je verplicht naar het buitenland, bij andere studies kun je er zelf voor kiezen.

Faculteit:  De Rijksuniversiteit en de Hanze Hogeschool bieden een enorme hoeveelheid aan studies aan: 45 bachelor opleidingen aan de RUG en ruim 70 bachelor opleidingen aan de Hanze. Deze opleidingen zijn onderverdeeld in afdelingen, die Faculteiten worden genoemd.

Feut: Benaming voor een aspirant-lid van een studentenvereniging of dispuut. Feuten bevinden zich nog in de ontgroening. Ook wel ‘aspi’ genoemd.

GK: Afkorting voor Gemeenschappelijke Kamer. Dit is een kamer in het studentenhuis waar iedereen gebruik van mag maken en waar de gemeenschappelijke televisie, nintendo en bierkratten-toren zich bevindt.

HBO: 'Hoger beroepsonderwijs'. In Groningen dus de Hanzehogeschool. Je kunt hier in elk geval studeren als je minimaal een HAVO-diploma (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs) hebt.

Hertje: Onder studenten bevinden zich de mooiste en intelligentste vrouwen. Dit slag vrouw wordt vaak (door mannen) aangeduid als zijnde een hertje.

Honours programme: Zowel de Hanzehogeschool als de Rijksuniversiteit Groningen kennen een 'Honours College'. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je een extra programma (dus meer ECTS) bovenop je reguliere studieprogramma. Een extra uitdaging dus!

Jaarclub: Dit is een horizontaal verband binnen een studentenvereniging. Samen met mensen uit jouw lichtingsjaar vorm je een groep met wie je op een vaste dag in de week samenkomt om ’s avonds te chillen en mogelijk een biertje gaat drinken bij jouw vereniging of in de stad.  De rest van je leven zullen jullie onafscheidelijk zijn! Als het goed is...

KEI-week: Wanneer je net in Groningen aankomt is het natuurlijk zaak om je zo snel mogelijk thuis te voelen. Tijdens de KEI-week – de grootste introductieweek voor studenten in Nederland – worden aankomend studenten, zoals jullie, bekend gemaakt met al het mooie en belangrijke dat onze stad de studenten te bieden heeft.. Alle deuren van studentenverenigingen, studentensportverenigingen en culturele studentenverenigingen staan voor jullie open. Bovendien leer je hier vaak al een heleboel mensen kennen! Dankzij allerlei gave activiteiten en feesten zal dit een van de meest onvergetelijke tijden worden van je studentenleven. Dit mag je niet missen!  

Kroegtijger: De kroegtijger laat zich niet zomaar uit het veld slaan en staat tot ’s ochtends vroeg in de kroeg. Bovendien heeft de kroegtijger vaak een opmerkelijk hoge alcoholtolerantie.

Lullepot: Een ter plekke verzonnen verhaal ter entertainment van de toehoorders, versterkt door interessant gebruik van handgebaren en gelaatstrekken. Een ware kunst.

Lustrum: Een vijfjaarlijkse viering van een vereniging, organisatie of verband. Het lustrum is een ware happening en er wordt dan ook groots voor uitgepakt. Afgelopen jaar vierden zowel de RUG als Gyas hun lustrum. 

Matching: Nadat je je hebt aangemeld voor een studie, kun je te maken krijgen met 'matching'. Hierbij wordt gekeken of de studie echt bij je past, zodat je een goede keuze maakt. Meestal moet je daarvoor een vragenlijst invullen en krijg je een uitnodiging voor een 'matchingsactiviteit'.

Meeloopdag / student for a day: Als je na het bezoeken van een open dag meer informatie wilt over een bepaalde opleiding, of je weet al bijna zeker dat het die opleiding wordt, kun je een meeloopdag regelen. Op zo'n dag draai je gewoon mee als student op de opleiding. Hierdoor krijg je een beter beeld van de inhoud van de colleges en de sfeer. Soms zijn er vooraf vastgestelde meeloopdagen, waarvoor iedereen die geïnteresseerd is in de studie zich op kan geven. Bij kleinere opleidingen zonder georganiseerde meeloopdagen kun je vaak aan een student worden gekoppeld die jou dan meeneemt op een normale collegedag.

Minor: Een (serie) keuzevak(ken). De 'vaste' colleges uit je studieprogramma horen bij de 'major', de colleges die je zelf uit kunt kiezen heten 'minor'.

De Muur: Elk doorgewinterd uitgaansbeest zal ermee bekend zijn: die onstilbare honger. In Groningen staat al sinds jaar en dag de perfecte oplossing voor deze drang, namelijk de muur. Dit is een muur met ingebouwde vakjes, waar je voor €1 tot €2 een smakelijke snack uit kan trekken. We zeggen niet hoelang ze er al liggen.

Ontgroening: Dit is een periode waarin je verschillende beproeving moet doorstaan.  De ontgroening is vaak onderdeel van het lid worden van een traditionele studentenvereniging of dispuut. De ontgroening staat over het algemeen niet bekend als prettig, maar je leert veel mensen op een intensieve manier kennen! De ontgroening wordt ook wel KMT genoemd.

Open dag: Wanneer er een open dag gehouden wordt, kun je een algemeen beeld krijgen van de Hanzehogeschool of de RUG. Vaak worden er kleine presentaties gegeven door de verschillende bachelor en/of masteropleidingen, waarin ze bijvoorbeeld kort vertellen hoe het studieprogramma in elkaar zit, wat de toelatingseisen zijn en wat je er later mee kunt. Er lopen veel studenten en docenten rond die je vragen kunnen beantwoorden.

PhD: 'Doctor of philosophy' is een titel die toegekend wordt aan 'studenten' die 'gepromoveerd' zijn aan de universiteit. Dit betekent dat zij na hun (research)master zijn doorgegaan met een PhD, waarin ze een aantal jaar wetenschappelijk onderzoek hebben verricht aan de universiteit. De 'studenten' worden promovendi genoemd (enkelvoud: promovendus).

Pre-master/Schakelprogramma: Wanneer je je wilt opgeven voor een master die niet direct aansluit bij je WO- of HBO-bachelor, kun je bij sommige opleidingen een 'pre-master' of 'schakelprogramma' volgen. Hierbij krijg je de kans je kennisachterstand weg te werken in (meestal) een jaar, zodat je je alsnog kunt aanmelden voor de bijbehorende master. Sommige opleidingen hebben een vastgesteld schakelprogramma, andere opleidingen kijken samen met jou welke kennis je nog mist en stellen een soort persoonlijk programma samen.

Propedeuse: De propedeuse zijn de eerste 60 ECTS van je bachelor opleiding. Het behalen van de propedeuse gaat net zoals het behalen van het BSA vaak gepaard met een gevoel van euforie. Wanneer de propedeuse in het tweede jaar van de studie nog niet behaald is, moet je de studie verlaten.

Regelen: Als jij een mooie jongen of meisje ziet staan in de kroeg, is het voorstelbaar dat je daar misschien mee zou willen zoenen. Indien je dit daadwerkelijk aan het doen bent, dan ben je aan het regelen.

Scriptie: Het meesterwerk waarmee jij je studie afsluit. Het is eigenlijk een soort groot werkstuk waarbij je zelfstandig onderzoek uitvoert en daarbij de academische vaardigheden en kennis gebruikt die je tijdens je studie opgedaan hebt.

Semester: Het academisch jaar wordt verdeeld in twee semesters. Het eerste semester loopt van september tot januari, waarna het tweede semester begint, tot de zomer.

SOG: Studie Ontwijkend Gedrag. Komt vaak bovendrijven tijdens de tentamenperiodes, vergezeld door een kop koffie, mobiele telefoon, of diepzinnige gedachten. Een SOG-er verveelt zich zelden. Tevens is iedereens kamer extra schoon tijdens de tentamenperiodes. Toeval? Echt niet.

Stufi: Afkorting voor studiefinanciering, die de meeste van ons helaas niet meer zullen krijgen :(

UB: Universiteitsbibliotheek. De plek waar vriend en vijand samenkomt om zich voor te bereiden op tentamens. Of er altijd even hard wordt gestudeerd is nog maar de vraag; zien en gezien worden is namelijk zeker zo belangrijk.

Voltijd/Deeltijd:  De meeste studenten doen hun opleiding in voltijd. In principe ben je dan elke dag met je studie bezig, in de praktijk heb je ook nog wel tijd om dingen er naast te doen. Niet voor iedereen is dit handig, bijvoorbeeld als je al een vaste baan hebt en je wilt bijscholen. In dat geval is een deeltijdstudie misschien een uitkomst. Niet alle opleidingen worden in een deeltijd variant aangeboden.

Sjaars: Een veel voorkomende benaming voor een eerstejaars bij een studentenvereniging.

Studentenvereniging: Een studentenvereniging is een vereniging voor en door studenten. De leden hebben vaak gemeenschappelijke interesses. Zo bestaan er studentensportverenigingen, maar ook verenigingen met een culturele grondslag of gezelligheidsverenigingen. Met vele studentenverenigingen in Groningen zit er altijd wel eentje tussen waar je je thuis zal voelen!

Studievereniging: Een studievereniging is vergelijkbaar met een studentenvereniging, alleen zitten hierbij alleen mensen die dezelfde studie doen (de naam zegt het al).

Thuisthuis: Studenten hebben de luxe dat ze gevoelsmatig twee ‘thuizen’ hebt. Bij je ouders heb je immers vaak ook nog een kamer, zeker de eerste paar jaren. Om toch een onderscheid tussen die twee te kunnen maken wordt het ouderlijk huis vaak aangeduid met de term ‘thuisthuis’.

WO: 'Wetenschappelijk onderwijs', oftewel de universiteit. De Rijksuniversiteit Groningen is de enige universiteit in Groningen en scoort goed in internationale rankings (top-100 universiteit!). In de regel kun je aan een universiteit studeren als je een VWO-diploma (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs) hebt, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bij sommige opleidingen is een HBO-propedeuse en taaltoets bijvoorbeeld voldoende. Mocht je geen VWO-diploma hebben, informeer dan even bij de opleiding hoe je wellicht alsnog aan de studie kunt beginnen. 

Zernike:  Voor een groot aantal studies aan de Hanze en de Rug moet je net buiten de stad zijn. Dit terrein heet het Zernike. Naast collegezalen vindt je hier uiteraard ook plekken om te lunchen en samen koffie te drinken. 

Door Anouk Theunissen

Updates door Elèni Lazaros