De KleuRUN van Grunn

gepubliceerd : 12 juli 2013

Deel deze pagina

Je herinnert je ongetwijfeld de stoepkrijt-momenten op het schoolpleintje van je oude basisschool. Grauwe tegels die opgevrolijkt werden met zachte, Mediterrane kleuren. Onschuldige en onbezonnen creativiteit. Op de avond van woensdag 3 juli hadden alle deelnemers van de KleuRUN van Grunn waarschijnlijk weer dat herkenbare, onbezonnen gevoel van ‘wat-maakt-het-ook-uit’. Want wat begon als een 5 kilometer lange hardloopwedstrijd in witte t-shirts, eindigde als een kolossale kleurmix van onherkenbare mensen. Als een flink stuk softijs dat in de discodip werd gedompeld. Heerlijk.

De KleuRUN is een verre achterneef van het wereldberoemde, Hindoeïstische Holi-Phagwa, een reusachtig lente- en Nieuwjaarsfeest in India. En wat maakt dit festijn nou zo bijzonder? Simpel: dat iedereen elkaar op straat ondergooit met poeder in alle mogelijk denkbare kleuren. Tijdens de KleuRUN gooiden de deelnemers, van jong tot oud, elkaar niet onder met poeder, maar waren er verschillende zones waar de hardlopers doorheen renden om bekogeld te worden met felle kleuren. Het laat zich al raden: op den duur zag de route in het Stadspark – waar de Run gehouden werd – eruit als een grote, lange kleursliert.

De zones op de route konden afgekocht worden door bedrijven, die daar met zakken kleurpoeder paraat stonden. Afgekocht? Juist, afgekocht. Het ingezamelde geld van de KleuRUN ging allemaal naar de Make-a-Wish Foundation, een stichting die de wensen vervult van kinderen die kampen met een levensbedreigende ziekte. Daarom zijn er ter plekke loten verkocht voor de loterij die na de KleuRUN gehouden werd en was er van alles te drinken, om dat kleine beetje extra binnen te slepen. En dit is allemaal georganiseerd door vier studenten van de Hanzehogeschool, in samenwerking met FC Groningen en Huis voor de Sport.

Ook deze keer is het GroningenLife! gelukt om een unieke sfeerimpressie vast te leggen op de gevoelige plaat. Een ware mountainbiker is met de hardlopende stoet meegefietst en heeft met een GoPro op z’n helm het volgende voor jullie gefilmd. Enjoy!

Door Rients Verschoor