De studieboeken mogen weer open!

gepubliceerd : 06 oktober 2011

Deel deze pagina

De studieboeken mogen weer open!

De eerste bladzijden zijn al gelezen, kersverse studenten stromen elke dag de collegezalen binnen en de boekenwinkels zijn nog steeds druk bezig ze allemaal van boeken te voorzien. De stad Groningen straalt zoals elk jaar de vertrouwde, maar voor velen nieuwe sfeer uit: het studiejaar is begonnen. En we hebben er zin in!

Groningen zou Groningen niet zijn als het nieuwe jaar niet feestelijk was begonnen. Studenten kunnen de eerste week nog even ontspannen terwijl ze wennen aan de universiteitsgebouwen om hen heen. Voor het Academiegebouw wordt er altijd getoast op het nieuwe jaar door de Rector Magnificus, waarna de massa al feestend in beweging komt op het geluid van toffe bands.

Tijdens de facultaire introductiedagen wordt er antwoord gegeven op prangende vragen waar eerstejaars studenten mee zitten: wat voor mensen zitten er bij mijn studie? Met wie kom ik in een werkgroep? Hoe zijn de docenten? Wat moet ik het eerste semester allemaal doen? Welk gebouw is, eh…waar zijn al die lokalen eigenlijk!? Gelukkig zijn de portiers er elk jaar op voorbereid om massa’s studenten naar lokalen te wijzen en na een paar weken komt hooguit een enkeling nog te laat omdat hij of zij het lokaal niet kan vinden.

Na al de drukte van het begin zijn we nu in rustiger vaarwater gekomen. Er moet tenslotte ook wat gebeuren dit jaar. De meeste studenten zullen een goed feestje niet overslaan, maar soms is het ook wel fijn om eens niet te laat op bed te liggen. De stap naar de UB wordt daarmee de volgende ochtend ook gemakkelijker. Of je bent lekker op tijd om een bakje koffie in de kantine te halen alvorens een babbeltje te gaan maken met medestudenten die ook staan te wachten tot dat de collegezaal opengaat; het begint al bijna routine te worden.

Na deze eerste weken wordt ook de genialiteit van de introductieperiode pas echt duidelijk. Tuurlijk, tijdens deze dagen zelf was het mooi, maar haast ongemerkt zijn alle eerstejaars omgetoverd tot echte studenten. En echte studenten verslinden studieboeken: de eerste bladzijden zijn al gelezen, mogen er nog velen volgen!

Door: Ido Venhuizen