Die Gouwe Ouwe Tijd

gepubliceerd : 12 december 2012

Deel deze pagina

Die Gouwe Ouwe Tijd

Wat heb je er toch zín in vanavond. Je bevindt je in het rijk van de koning, koning Pinterman en het gaat goed. De keel wordt gesmeerd in etablissementen waar je nipjes neemt van wijn of met gretige slokken bieren te lijf gaat om het leven te vieren. Tot slot geef je ook nog uitdagend de ochtend een ferme handdruk, want het is je weer gelukt... Als de zon onder is, het donker wordt en alles begint te kriebelen is er in onze stad een plek waar je niet omheen kunt: de zuidwand van de Grote Markt. Hoewel deze plek tegenwoordig gedomineerd wordt door uitgaansgelegenheden en bruine kroegen, schuilt er méér achter deze schitterende gebouwen.

 

Zoals je natuurlijk weet als je wel eens in Groningen een drankje hebt gedaan, is de bekendste van deze uitgaansgelegenheden de Drie Gezusters, een sfeervol Grand Café. Waar nu aan sjieke tafels genoten wordt van hapjes en drankjes, woonde ooit – ja ooit in de middeleeuwen – de invloedrijke familie Gelkinge, die enorme lappen grond bezat in Groningen en ommeland. Het is een monumentaal pand, een ‘steenhuis’, een typisch Groningse variant van een burcht, waar de familie ooit zetelde.

En hoe briljant zou het zijn als de familie Gelkinge hun steenhuis ‘de Drie Gezusters’ had genoemd – een illusie uiteraard. Want in 1972 werd het gebouw gekocht door ene Koos Huizenga en de broers Wouter en Jan Hoogland, die schijnbaar het pand tot ‘de Drie Gezusters’ hebben gedoopt, omdat zowel Huizenga als de broers drie zussen hadden. Een sterkere anekdote meldt ons dat de naam afkomstig is van de drie dochters van de negentiende eeuwse Peter Stuyvesant IV, omdat deze jongedames bekend stonden om hun steevast losbandige levensstijl. Laten we maar aannemen dat dit het ware verhaal achter de naam is, want het is gewoon een mooier verhaal. Toepasselijker ook, aangezien enigszins beschonken meiden nog steeds huppelend de toon zetten bovenin de draaibar.

Nadat horecamagnaat Sjoerd Kooistra de boel had overgenomen, en de Drie Gezusters had uitgebreid met onder andere Café Hoppe, de Coyote Uglybar en de Blauwe Engel, had de Zusters twintig verschillende bars onder één dak, waardoor het het gróótste biertappunt van Europa is geworden.

Door: Rients Verschoor

De zuidzijde begin 20ste eeuw

De zuidzijde tegenwoordig