Dit is Plato Planet!

gepubliceerd : 02 oktober 2013

Deel deze pagina

Voor niet meer dan vijf euro een dag lang binnenlandse, talentvolle bandjes bekijken. Dat is Plato Planet en misschien wel de ideale dagbesteding voor de echte muziekliefhebber. Tessa Rose Jackson, De Staat en The Cool Quest waren drie van de in totaal dertien bandjes die zondag (22-09-2013) hun kunsten vertoonden in De Oosterpoort - en dat deden ze met succes!

De opzet is simpel: binnenlandse bandjes die het afgelopen jaar hun doorbraak meemaakten, spelen allen een halfuurtje en na ieder optreden volgt er ook nog een signeersessie. Met het gevarieerde aanbod in combinatie met de intieme sfeer maakt dit festival zich populair bij verschillende doelgroepen. En natuurlijk is het voor de muziekliefhebbende student een uitgelezen mogelijkheid om concerten bij te wonen en ook nog eens op de centen te letten!

De topact van dit jaar was toch wel De Staat – ook wel bekend als de huisband van De Wereld Draait Door – maar we doen Plato Planet tekort om alleen deze rockers te noemen. Ook de andere twaalf acts lieten zien dat Nederland veel meer muziektalent bezit dan vaak wordt gedacht. Bandjes met een Britse uitstraling en vergelijkbaar met The Kooks, zoals Taymir en Soul Sister Dance Revolution en de zoetgevooisde klanken van Tessa Rose Jackson onderstrepen dat nog maar eens.
 

Eurosonic/Groningen
Groningen laat met dit soort evenementen nog maar eens zien dat het muziektalent de ultieme kans geeft om zich te ontplooien. Plato Planet is eigenlijk de absolute opwarmer voor het bekendste festival van Groningen, Eurosonic/Noorderslag. Dat evenement hoort inmiddels bij het meubilair van Groningen en geldt misschien wel als dé kans voor internationale bandjes om door te breken. Artiesten uit binnen- en buitenland vertonen, aanschouwd door verschillende platenlabels, door heel Groningen hun kunsten – denk aan kroegjes, de muziekclub Vera en de Stadschouwburg. Je kunt een kaart kopen voor ongeveer 75 euro, maar ook gratis genieten van de artiesten in de Coffee Company en Plato (de cd-winkel én organisator van, je raadt het nooit, Plato Planet). Als je van muziek houdt, mag je Eurosonic/Noorderslag niet missen!

Plato Planet gemist?
Gelukkig is er meer! Zo komt De De Staat binnenkort weer naar Groningen voor een optreden in Vera en gaat Town of Saints – die ook aanwezig waren op Plato Planet – hun cd presenteren op datzelfde podium, gratis overigens. Maar natuurlijk zijn er het hele jaar door artiesten te bewonderen op de prachtige podia die Groningen rijk is, zoals de Stadsschouwburg, De Oosterpoort, Simplon en Vera. Kortom: hou je van muziek? Dan is Groningen jouw stad!

Door Benjamin de Bruijn