Driving to Groningen for Christmas…

gepubliceerd : 11 december 2011

Deel deze pagina

Driving to Groningen for Christmas…

Vrolijke kerstjingles op de radio, overal lichtjes in de stad, glühwein drinken in gezellige kroegjes en uitgebreid tafelen: de winter staat gelukkig voor meer dan alleen een dik pak sneeuw en ijzige wind. De tijd vóór kerst is hét moment om te genieten van de fijne dingen des levens. En wie kunnen er nu beter genieten dan de Groningse studenten?

Het kan niet altijd feest zijn, maar gelukkig wel in de decembermaanden! Alle dingen worden toch altijd net een stukje leuker als er mooie dingen in het verschiet liggen. Je kunt al heerlijk wegdromen over dat enorme kerstcadeau dat je gaat binnenhalen, maar eerst moet er nog even geknald worden met de studie: de laatste loodjes van het jaar!

Weer of geen weer: een student laat zich niet tegenhouden door een beetje sneeuw. De missie is om een fantastische outfit te vinden, want in Groningen zie je in deze tijd niet alleen maar studenten met joggingbroek voorbij lopen. Rond de kerst vinden namelijk de gaafste studentenfeesten van het jaar plaats: de gala’s! Bijna elke studie- of studentenvereniging organiseert een keer per jaar een gala dat niemand wil missen. Iedereen gaat deze avond op chique: de mannen steken zich in een heus rokkostuum en de vrouwen trekken hun mooiste galajurk uit de kast. Het kan natuurlijk best leuk zijn om in een limousine te arriveren, maar de meeste studenten gaan geheel in stijl op het oude barrel. Vooraf koop je een kaartje voor het gala en dan kun je de hele avond ‘gratis’ alle drankjes uitproberen die je wilt… Proost!

Bijkomen van het gala kun je de volgende dag weer in een van de heerlijk warme koffietentjes met een knallende espresso of een warme chocolademelk met een kilo slagroom…

Een ander bekend fenomeen in Groningen is het studentikoze kerstdiner. Op eerste en tweede kerstdag kun je lekker makkelijk bij je ouders een goed kerstdiner scoren, maar voor de Groningse student blijft het daar niet bij. Veel studenten organiseren rond kerst met hun huis, jaarclub of dispuut een zoveel-gangen-diner, waarbij iedereen een gang voorbereidt. Je moet dus wel eventjes aan de slag, want met een tomatensoepje uit blik kom je niet weg! De Allerhande (het handige receptentijdschrift van de Appie Heijn) biedt gelukkig hulp: genoeg leuke gerechten waar je niet de hele dag op hoeft te sloven… Na het diner is het tijd om alle aangekomen kilo’s er met z’n allen weer af te zweten in de kroeg. Wat is het studentenleven toch genieten…

Door: Anna Lamberts
 

Klik hier voor meer nieuws.