Duitse techno in het Hoge Noorden

gepubliceerd : 15 april 2013

Deel deze pagina

Groningen ligt in het noorden van Nederland, het is geen heel erg grote stad en er heeft nooit een muur gestaan die de stad in tweeën deelde. En toch is Groningen net Berlijn. Althans dat schrijft de nrc.next. De krant maakt deze vergelijking vanwege de bloeiende technoscene in het Hoge Noorden. Er komen maandelijks steeds meer feestjes waar de liefhebbers van een stevige beat los kunnen gaan en het aantal mensen dat techno kan waarderen neemt flink toe. Met name in het Groninger nachtleven zul je deze soort muziek vaak tegenkomen en daarom zal GroningenLife! jullie een kleine introductie in het technowereldje geven!

Doordeweeks zijn in Groningen Pand48, Subsonic en ook het nieuwe Pulse allemaal open van woensdag tot zaterdag. Alle drie hebben zij zogenaamde resident-djs, vaste dj's die vaker in één club draaien, die op veel van deze reguliere avonden de muziek verzorgen. In Groningen zijn de namen van dj's die je moet onthouden en vaak in deze clubs draaien: Jorn!, Harde Baas en Ulst. Het kan dit soort nachten wisselend heel rustig of vrij druk zijn. Schroom vooral niet om als eerste pasjes te gaan maken op een lege dansvloer want naar mate de nacht vordert loopt het vaak vanzelf wel vol. Het leuke is dat al deze tenten een zekere rauwe uitstraling hebben, waardoor je echt het gevoel krijgt in een Berlijnse club te staan partyen. Daarnaast durven ze allemaal nieuwe muziekstijlen binnen het genre neer te zetten en krijgt opkomend talent vaak een kans, maar staan er ook vaak genoeg grote namen uit het buitenland, zoals Stephan Bodzin, Oliver Huntemann en Max Cooper.

Als je op zoek bent naar een technofeestje in een bijzonder jasje, dan zijn de party's van KopjeK misschien wel iets voor jou. Dit verbond van creatievelingen zorgt voor hele toffe evenementen met vaak een bijzondere twist. Zo organiseerden zij het Geheime Buitenfeest en was er september een KopjeK-event ergens in een Gronings bos. Deze feestjes zijn kleinschalig, en daardoor erg gezellig, en vinden altijd plaats op een bijzondere, en geheime, locatie. Deze twee kenmerken zorgen in combinatie met de muziek voor erg mooie feestjes. De party's van KopjeK zijn dan ook erg gewild onder Groninger studenten en ander hipster-volk.

Ook de organisatie van Boel op Stelten weet elke keer weer iets tofs neer te zetten. Hun locatie is iets minder bijzonder, discotheek Huize Maas, maar dat weerhoudt Boel op Stelten er niet van om elke keer weer het dak ervan af te blazen. Zij organiseren ongeveer maandelijks een feest en zorgen er altijd voor dat er opkomend talent uit Groningen en Amsterdam staat de draaien. De muziek is wat minder hard en duister vergeleken met wat er in bijvoorbeeld Subsonic wordt gedraaid en daardoor iets toegankelijker. Af en toe halen ook zij een grote naam uit het buitenland naar Groningen om de Boel weer eens goed op Stelten te zetten. Tijdens Koninginnedag komt Extrawelt draaien in Huize Maas op de speciale Koninginnedageditie van deze feestbeesten.

Er zijn voor de liefhebbers, maar ook voor die mensen die weleens kennis willen maken met deze stijl muziek genoeg mogelijkheden om een leuk feest mee te maken. En van een leuk feest houdt men in Groningen wel. De bloeiende Groninger technoscene zorgt ervoor dat de uitgaanswereld nog groter wordt dan het al is en Groningen al niet meer onder doet voor het nachtleven in onze hoofdstad. Het Hoge Noorden staat serieus op de kaart in de technowereld. Groningen is net Berlijn! 

Door Tomas Riemens