Het studentenleven van... een student Psychologie!

gepubliceerd : 16 februari 2012

Deel deze pagina

Een dag uit het leven van... een student Psychologie!

Nederland telt bijna 400.000 HBO en WO studenten en die hebben allemaal een studiekeuze gemaakt. Uiteindelijk komt blijkbaar iedereen wel ergens terecht. Toch is de weg hier naar toe voor veel studenten lastig, simpel en alleen al omdat er zo veel verschillende opleidingen zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke past dan het beste bij jou? Wordt het Coastal and Marine Engineering & Management, Rechten of weer iets heel anders?

Wij van GroningenLife! willen hierbij graag helpen door een beeld te geven van wat studeren nou precies inhoudt en wat er bij verschillende studies van je verwacht wordt. Een zeer populaire studie is Psychologie en die opleiding verdient daarom zeker de aandacht. Wij spraken met Josephine Kazem, 20 jaar oud en tweedejaars bachelor Psychologie student aan de RUG. Zij kan je alle geheimen van het eerste jaar vertellen!

Psychologie is een populaire studie, hoeveel mensen zitten er normaal in het eerste jaar?
Ik doe de Nederlandse bachelor, daar beginnen elk jaar maar liefst 500 studenten aan. Daarnaast heb je ook nog de Engelse bachelor die goed is voor nog eens 400 studenten. Doordat de studie zo populair is bestaat er sinds twee jaar een loting, waarbij je aan de hand van je middelbare schoolcijfers in één van de vier categorieën wordt geplaatst. Hoge cijfers bieden uiteraard de meeste kans om ingeloot te worden. Als je psychologie wil studeren moet je je hierdoor niet af laten schrikken, want veel mensen die zich inschrijven voor de loting proberen het bijvoorbeeld ook bij Geneeskunde, waardoor er altijd weer plaatsen vrij komen als ze daar kunnen beginnen en niet meer bij Psychologie aan de slag gaan.

Wat kan een beginnend student verwachten?
In het eerste jaar krijg je een overzicht van alle stromingen binnen de Psychologieopleiding, dat zijn statistiek en sociale-, ontwikkelings- en biopsychologie. Je begint met hoorcolleges, dat zijn lessen van twee uur waarbij de docent aan de hand van een PowerPoint presentatie de stof van de week uitlegt. Je snapt dat hiervoor grote zalen nodig zijn bij Psychologie. Daardoor zaten wij vaak in de bioscoopzalen van de Pathé, maar hier willen ze mee stoppen omdat het net iets te comfortabel zit om goed op te letten. Als je ’s ochtends vroeg college hebt willen studenten nog wel eens in slaap vallen. Deze hoorcolleges heb je vier of zes uur op een dag. Dat is niet zo veel vergeleken met de middelbare school en dan heb je ook nog maar twee of drie dagen in de week college. De andere dagen hoef je helemaal niet naar de universiteit! Dat kan je dan mooi gebruiken om bij te lezen. Misschien wel goed om te vertellen: een deel van de boeken is in het Engels, dus die taal moet je wel een beetje liggen.

Psychologie is een theoretische studie, dus je moet veel lezen. Gelukkig krijg je vanaf halverwege het eerste semester (zo noem je een half studiejaar op de universiteit) ook werkcolleges, zoals gespreks- en groepsvaardigheden. Hierbij krijg je les in meer praktische zaken, zoals een rollenspel doen en daar een verslag over schrijven. Daarbij zijn deze colleges in kleinere groepen, zodat iedereen goed mee kan doen. Erg leuk vond ik het om een psycholoog te interviewen. Zo krijg je een goed beeld van hoe een psychologiepraktijk werkt. Denk daarmee trouwens niet dat alle psychologiestudenten psycholoog worden hoor, de studie is heel breed dus je kunt bijna overal aan de slag!

Wat vind je leuk en wat is er moeilijker bij Psychologie?
Ik vind het erg leuk omdat de studie erg breed is en daarmee toepasbaar in het dagelijks leven. Ook bij veel aspecten van je eigen leven herken je dingen die je geleerd hebt, zo ben ik veel zelfbewuster geworden. De opleiding leert je veel over hoe mensen in elkaar zitten. Het meest lastig is statistiek, hier hebben studenten de meeste moeite mee. Het is niet echt een groot probleem, als je de colleges volgt en het bijhoudt, dan is er niets aan de hand. Mocht je het nog steeds lastig vinden dan worden er ook nog allemaal hulpmiddelen aangeboden, zoals bijles nemen, dat doe ik zelf ook.

Dit zou ik graag nog aan studiekiezers mee willen geven: de studie is ook een zeer sociaal ingesteld, je moet met mensen kunnen omgaan. Dat doen wij als studenten ook veel onder elkaar, de studievereniging van Psychologie (VIP) is de grootste van Groningen en organiseert veel activiteiten voor de studenten, zowel over de studie als ontspanning. Er is altijd wel wat te doen en hierdoor is het erg gezellig om te studeren. Doordat de opleiding zo breed en gevarieerd is heb ik er veel plezier in. En dat is het allerbelangrijkste, zolang je het leuk hebt, gaat het studeren vanzelf!

Door: Ido Venhuizen