Een historische gebeurtenis

gepubliceerd : 22 oktober 2011

Deel deze pagina

Een historische gebeurtenis

Juist tijdens je studententijd krijg je veel te maken met mores en tradities, allemaal met een historische context. De traditionele studentenverenigingen in Groningen zijn tientallen jaren oud, en wist je eigenlijk dat Groningen ooit het keerpunt is geweest in de vaderlandse geschiedenis? Hier wordt elk jaar op geklonken tijdens Bommen Berend. Een beetje historie is dus nooit weg! Gelukkig heeft Groningen precies het historische evenement dat je nodig hebt: de Nacht van de Geschiedenis, welke plaatsvond op 13 oktober.

Richt jij je pijlen op een prominent plekje in de geschiedenisboeken? Thomas von der Dunk kwam uitleggen hoe je in de Canon van de Nederlandse geschiedenis terecht kan komen. Wat blijkt: van het mannelijk geslacht, een zeeheld of een koning zijn en dan ook nog eens vermoord worden, scheelt al een hele hoop.

Voor de liefhebbers van Gossip Girl was er een speciale zaal. Groningse historici vertelden hier over de meest boeiende historische romances, intriges en liefdesverhoudingen. Van Franz Joseph, via Bill Clinton naar Cleopatra. Geschiedenis en roddelpers kwamen samen bij de lezingen van Hieke Jippes, Marco Silvani en Sylvain Ephimen over geheime affaires van celebrities en politici. Historisch verantwoord, en om van te smullen!

Voor de bezoekers die graag het schijnsel van de spotlights om zich heen hebben, was er de stand ‘Fifteen seconds of Fame’. Hier kon je in 15 seconden vertellen waarom nou juist jij eigenlijk door iedereen gekend zou moeten worden. Wij gingen natuurlijk massaal voor ‘Leukste studentenstad’!

Mocht je je al een volwaardig historicus wanen, dan kon je je skills nog meten met de rest van het publiek tijdens de jaartallenbingo. Aan de hand van plaatjes waarop een gebeurtenis werd afgebeeld moest een jaartal op een bingo kaart afgestreept worden. Niet voor beginners dus. Toch viel de prijs al snel bij een jonge talentvolle student, die een historische kaart van Groningen in ontvangst mocht nemen.

Tegen het einde van de avond werd het tijd voor de voorstelling van Jan Jaap van der Wal die het historisch besef van de bezoekers nog wat kwam aanscherpen. Jan Jaap liet de bezoekers uiteindelijk naar onze mening met misschien wel een groter historisch besef, maar in elk geval buikpijn van het lachen weer naar huis gaan.

Door: Ido Venhuizen