Een internationale melting pot!

gepubliceerd : 08 oktober 2014

Deel deze pagina

Wij wisten het al, maar ook steeds meer internationale studenten lijken erachter te komen. Wat? Nou, dat Groningen de vetste studentenstad in Nederland is natuurlijk! Dat we dit niet zomaar verzinnen werd laatst bevestigd door een onderzoek van de krant Trouw. Want wat bleek? Groningen is Nederlands populairste stad voor studenten die op zoek zijn naar een buitenlands avontuur. Dit jaar zijn er 186 aanmeldingen van alleen al Britse studenten geweest, in verhouding tot de 78 aanmeldingen van vorig jaar!

De RUG en de Hanze zijn druk bezig om nog meer buitenlandse studenten naar Groningen te lokken. De RUG hoopt dat in 2020, 20% van haar studenten uit het buitenland komt, variërend van een complete driejarige bachelorperiode of slechts een semester. Om dit plan waar te kunnen maken willen de RUG en de Hanze een zo gunstig mogelijk studie klimaat creëren voor de internationale student.

Ook jullie kunnen daar je voordeel mee doen, natuurlijk! Zo zal er in de toekomst een steeds groter deel van de opleidingen in het Engels worden gegeven en zal er aan worden gewerkt dat de bul in zo veel mogelijk landen wordt erkend. Een internationale carrière voor Nederlandse studenten wordt hierdoor dus ook vergemakkelijkt!

Dat juist het internationale karakter van de opleidingen zo aantrekkelijk is voor buitenlandse studenten blijkt uit een leuk gesprek met de Deense student Aske Raaschou (24), die Politieke Wetenschappen studeert aan de RUG. ‘De opleidingen en colleges die de RUG biedt aan internationale en nationale studenten vond ik bijzonder interessant. Bovendien hebben de colleges een heel internationaal karakter, waardoor ze heel toegankelijk zijn. In de collegezalen zit je met mensen van allerlei verschillende nationaliteiten!’

Ook op straat is de stijgende toestroom van internationale studenten duidelijk merkbaar. Steeds meer koffietentjes en barren gebruiken een hilarische, Engelse slogan om hun klanten te trekken. Wees niet al te verrast als je iemand aanspreekt op straat, deze uiteindelijk Spaanstalig te zijn! Dat fietsen een Nederlands talent is, wordt op sommige momenten ook opvallend duidelijk. Neem even rustig de tijd om om je heen te kijken wanneer je over straat loopt. De eerste ontmoeting met het Nederlandse fietsverkeer wil namelijk nog wel eens uitlopen op chaos. Het valt echt niet mee om de eerste keer op een fiets je weg te banen door het Groningse stadslandschap!

Zeg nou zelf… Hier wil jij toch straks ook tussen lopen?

Door Anouk Theunissen
Foto door Nietnagel