Een nieuw bestuur?! Dat mag gevierd worden!

gepubliceerd : 31 oktober 2012

Deel deze pagina

Een nieuw bestuur?! Dat mag gevierd worden!

Elk jaar zijn er bij elke studie/studenten/sport vereniging weer een aantal leden die zich een jaar volle bak in gaan zetten voor de het belang van de vereniging. Zij zullen een jaar lang de boel runnen en elke dag toezien op het reilen en zeilen binnen de organisatie. Overdag zullen zij de hele dag op hun hok aan het werk zijn en ’s avonds moeten er borrels bezocht worden. Dit takenpakket valt onder de noemer: bestuur. Een bestuur is belangrijk en de aanstelling van zo’n bestuur dus ook. En zoals elke Groninger student weet: belangrijke dingen moeten gevierd worden.
Zie daar: de constitutieborrel!

Een constitutieborrel word gegeven om de aanstelling van een nieuw bestuur te vieren. Ook is dit de mogelijkheid voor vrienden, familie en andere besturen om het kersverse bestuur te feliciteren en ze een presentje aan te bieden. Deze borrels beginnen vaak al aan het eind van de middag en gaan door tot een uur of 8. Aangezien de vereniging de borrel organiseert om het nieuwe bestuur te vieren zijn zij verantwoordelijk voor de kosten en drinken alle aanwezigen dus op hun portemonnee. Voor de genodigden is dit een leuke bijkomstigheid. Het bestuur in kwestie staat meestal ergens vooraan of op een podium in de borrelruimte en daar is dan ook de mogelijkheid voor de gasten om hun cadeaus aan te bieden en een borrel te drinken met het bestuur. Maar, dit kan pas wanneer de ceremoniemeester je officieel heeft aangekondigd door luidkeels de naam van het genootschap waarmee je bent te roepen. Dit kan dus zijn “Het 18e bestuur van de studievereniging Panacea!”, maar ook “de vrienden van Jan!”. Er zelfs een zogenaamd pedelgenootschap, “Het pedelgenootschap der Ibn Battuta'', dat altijd beschikbaar is bij gebrek aan een ceremoniemeester.

Constitutieborrels zijn vooral voor de oudere studenten/studieverenigingen vaak een traditioneel gebeuren. Dat er bijvoorbeeld een ceremoniemeester is, geeft dat al wel een beetje aan. Een andere traditie is er een rond het gastenboek. Op elke constitutieborrel is er een gastenboek, waarin alle gasten een leuke boodschap kunnen schrijven voor het bestuur. Maar dit gastenboek moet wel goed bewaard worden, want vaak proberen de besturen van andere verenigingen dit boek te stelen. Dit gebeurt vaak door te “brassen”, wat neerkomt op een beetje duwen en trekken. Als een ander bestuur hier in slaagt, is het bestuur dat de borrel organiseert verplicht om de dieven op een rondje sterke drank te trakteren. Op deze manier is er vaak wat leven in de brouwerij op een constitutieborrel.

Het is vaak leuk om eventuele vrienden die een bestuur gaan doen te feliciteren of om met je eigen bestuur een andere constitutieborrel te bezoeken. Ook commissies zijn vaak welkom op deze activiteit. Je wordt actief bij een vereniging door in het begin van het jaar aan het bestuur kenbaar te maken dat je graag een comissie wil doen. Dit doe je door een simpel formuliertje in te vullen met je voorkeur. Dus word actief bij je vereniging en wie weet sta jij dit jaar dan zelf ook op zo'n “consti”!

Door Tomas Riemens