Een spectaculaire 400ste verjaardag!

gepubliceerd : 20 juni 2014

Deel deze pagina

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover: na een hele maand van evenementen sloot de RUG zijn 400ste verjaardag af met een spetterend feest! Dat dit een verjaardag was waar we allemaal jaloers op mogen zijn is één ding dat zeker is. Voor een dag was de stad een groot toneel in het teken van de RUG. Mocht je het nou helaas toch gemist hebben, niet getreurd: wij waren erbij en delen dit graag met je! 

Bommen Bootrace
Dat de RUG zich niet uitsluitend  bezighoudt met wetenschap, studeren en boeken werd zaterdag al snel duidelijk. In een zinderende roeiwedstrijd door de Groningse grachten namen verschillende universiteiten, verenigingen en teams het tegen elkaar op. Afgelopen zaterdag vond namelijk de eerste editie van de Bommen Bootrace plaats. De Bommen Bootrace is de nieuwe Groningse versie van de gerenommeerde Boatrace op de Thames, die ieder jaar in Londen wordt uitgevochten tussen de roeiers van Cambridge en Oxford. Speciaal voor deze editie kwamen de alumniploegen van Oxford en Cambridge naar Groningen.  Hier gingen ze de strijd aan met de roeiers van de Universiteit van Munster, de RUG en de Groningse studentenroeiverenigingen Gyas en Aegir!   Zelfs de heren van de Hollandse Olympische 8 van ’96 en ’72 (waar alleen roeiers van G.S.R. Aegir in zaten) hesen zichzelf voor deze editie weer in de roeiboten.  De gemoederen tussen de teams liepen soms hoog op, maar de sfeer was fantastisch. Student en Stadjer had zich verzameld op de bruggen en in het gras langs de mooie Groningse grachten om hier hun favorieten toe te juichen. De professoren van de RUG zijn weliswaar laatste geworden, maar je kan nou eenmaal niet overal in uitblinken, hè. 

Oud-studenten
Dat Groningen de mooiste studentenstad van Nederland is staat buiten kijf. Je studententijd laat een onvergetelijke indruk op je achter en dat bleek tijdens  het alumniweekend. Een enorme hoeveelheid aan oud-studenten verzamelde zich voor het academiegebouw om zo nog eens samen warme herinneringen op te halen aan alles wat ze hebben meegemaakt, of zoals de RUG het zelf noemde: ‘a trip down memory lane’. Jawel, ook je ouders, je opa’s en je oma’s zijn ooit jong geweest. Over 30 jaar sta je er zelf misschien ook tussen! Daar kun je alvast naar uitkijken, toch?

Maskerade
De maskerade was vroeger een lustrumtraditie. Studenten verkleedden zichzelf om zo historische gebeurtenissen en personen uit te beelden in een grootse optocht. Vanuit de hele provincie kwamen er toeschouwers naar de stad voor dit spektakel. De laatste maskerade vond plaats in 1914, precies 100 jaar geleden en dat was een goede reden om dit jaar de traditie weer op te pakken! De parade was het laatste onderdeel van de maskerade. Zeven wijken, zeven kunstenaars en vijftien studentenverenigingen sloegen de handen ineen om een hele optocht aan kunstobjecten en bezienswaardigheden in elkaar te zetten. Na 100 jaar zijn we nog steeds niet uitgekeken op deze gebeurtenis, want ook dit jaar stonden er weer genoeg mensen vol verwondering te kijken naar wat er allemaal voorbij kwam!

Slotfeest
’s Avonds ging het helemaal los! De Vismarkt, het Waagplein en de Grote Markt stonden vol met enthousiaste toeschouwers, die  genoten van vette optredens. Op de Vismarkt kregen upcoming bands de kans zichzelf te presenteren aan het Groningse publiek en aan het eind van de avond knalde de Jeugd van Tegenwoordig hier het dak eraf (als er een dak op de Vismarkt had gezeten). Het Waagplein leende zich voor een rustig hapje en een drankje in de bontgekleurde IKEA lounge en op de Grote Markt bevond zich de ‘main stage’.  Bert Visscher (ja, ook een Stadjer!) presenteerde hier met zijn immer vrolijke gelaat de avond. De artiesten op de Grote Markt waren bovendien allemaal oud-studenten uit de stad Groningen. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest (die je volgens Bert Visscher kan inhuren voor slechts ‘een BigMac en een volle tank benzine’, mocht je interesse hebben) haalden Ellen ten Damme, Splendid en Bløf het beste uit de laatste nacht van het lustrum. Wij als doorgewinterde studenten kunnen ons voorstellen dat ze allemaal met heimwee terugdachten aan de tijden dat zij zelf ’s nachts met een paar biertjes te veel over de markt struinden.

Door Anouk Theunissen