Escape Hunt Groningen

gepubliceerd : 10 november 2014

Deel deze pagina

Escape Hunt: ‘Er is een crimineel die een zeer besmettelijk en dodelijk virus heeft ontdekt. Hij staat op het punt om het in gasvorm over de stad Groningen te verspreiden met een vliegtuig. Als hem dat lukt, gaat iedereen dood. Aan jullie de taak het op te lossen in een uur. Succes.’

 

Escape Hunt is een wereldwijd concept dat steeds populairder wordt. Met je team (twee tot zes mensen) ben je in een kamer opgesloten. Het is de bedoeling om binnen een uur te ontsnappen door het cijferslot te kraken. De kamer is gevuld met allerlei opdrachten, puzzels en raadsel die je door logisch na te denken kunt oplossen. Zo kom je stap voor stap tot de eindoplossing. Klein probleempje; logisch nadenken is best lastig met al die tijdsdruk en een overdosis aan adrenaline in de kamer.

In Nederland begint Escape Hunt ook z’n intrede te doen. Groningen heeft als eerste een vestiging geopend en in Amsterdam gaat er binnenkort ook een open. Tot nu toe waren er al wel verschillende Escape Rooms in Nederland. Het verschil is dat aan Escape Hunt een wereldwijd concept verbonden zit, waarbij veel belang wordt gehecht aan de volledige ‘experience’. Escape Rooms kunnen mensen opzetten zonder regels, waardoor de diepgang van de spellen en het uiterlijk van de kamers nogal kan verschillen.

Bij binnenkomst begint de ‘experience’ inderdaad meteen goed: twee blonde dames met zwarte bloesjes schieten toe om je jas aan te nemen en cappuccino in te schenken. De ontvangsthal is Sherlock-Holmes-achtig ingericht, met antieke stoelen, gevogelte aan de muur, bruine Chesterfield banken en beige schemerlampen. Na de koffie brengt één van de dames ons de kamer in en legt nog een keer het concept uit. Mochten we echt niet verder komen, dan kunnen we haar via een porto vragen om een hint, naar het plafond klimmen op zoek naar aanwijzingen gaat weinig opleveren en geweld is niet nodig. En dan gaat de deur dicht.

 

De oprichter van Escape Hunt Groningen is Johan Brakema. In de jaren ‘80 heeft hij de eerste McDonalds naar Groningen gebracht en nu werd het tijd voor iets anders. Johan is soms ook aanwezig en zit dan in een Chesterfield stoel te genieten van z’n eigen ontvangsthal. Zeker een toegevoegde waarde om een praatje te maken met deze interessante man! Leuk feitje: Johan vertelde dat Escape Hunt vooral populair is in Azië, waar het onder andere gebruikt wordt als onderdeel van sollicitaties. Een betere manier om je toekomstige collega te leren kennen is er waarschijnlijk niet.

43 minuten later kwamen we naar buiten rennen. Het had de nodige (zes) hints gekost, maar het was ons gelukt! En dat is best bijzonder, want slechts één op de vijf kan ontsnappen binnen het uur. Ons ego was weer gestreeld. Nog wel een tip voor de voorbereiding: leer met cijfersloten om te gaan (#slotondersteboven #10minutenverspild).

Door Lucia Grijpink