Going Dutch: ESN Groningen!

gepubliceerd : 18 december 2014

Deel deze pagina

We zeiden het al eerder: de straten van Groningen krijgen een steeds internationaler karakter. Meer en meer buitenlandse studenten kiezen ervoor om een deel van hun studententijd door te brengen in de mooiste studentenstad die Nederland kent (precies, Groningen). Het is natuurlijk ontzettend spannend om aan zo’n avontuur te beginnen en een beetje hulp is dan natuurlijk altijd welkom. De internationale studentenvereniging ESN zet zich wereldwijd in om het verblijf van studenten in het buitenland zo aangenaam en onvergetelijk mogelijk te maken. Wij gingen op bezoek bij het bestuur om uit te zoeken wat ESN Groningen zo fantastisch maakt!

Johannes Drop (23) heeft zijn studie Technologie Management een jaar opzij gezet, voor een bestuursjaar bij ESN. Tegenwoordig slijt hij een groot deel van zijn dagen in hun kantoor in  hartje centrum van Groningen.

Hoe ben je bij ESN terechtgekomen?

“Ik ben vorig jaar zelf op exchange geweest in Frankrijk. Hier kwam ik erachter dat ik het leuk vond om andere internationals te ontmoeten en in contact te komen met andere culturen en talen. Teruggekomen in Nederland zocht ik een manier om hier iets mee te doen. Op die manier kwam ik bij ESN terecht.”

Laten we bij het begin beginnen… Wat doet ESN nou precies?

“ESN zorgt voor de internationals die naar Groningen komen. We helpen ze om andere internationals te ontmoeten, nederlanders te ontmoeten en de Nederlandse cultuur te leren kennen. We proberen ze een “thuis van thuis” te geven door sociale activiteiten te organiseren. We willen dat ze het leuk hebben, het land leren kennen en natuurlijk dat ze zich thuis voelen.”

Waar zit ESN allemaal dan?

“ESN is gevestigd in 37 landen, met ruim 463 secties. Als je ergens op Erasmus Exchange kan gaan, dan kun je er als het goed is ook een ESN vinden. Laatst ben ik nog naar het Western European Platform geweest, waar de West-Europese ESN secties samenkomen en bespreken hoe ESN zich overal ontwikkelt. Er is een ontzettend netwerk waar je erg goed gebruik van kan maken!” 

Is ESN Groningen de grootste van Nederland?

“Ja!” Er verschijnt intussen een grote grijns op Johannes’ gezicht. “Afgelopen introduction week hebben we weer 1200 exchange studenten mogen verwelkomen. Sindsdien zijn er nog 200 bijgekomen en in februari verwachten we rond de 500 studenten. Een deel van de studenten komt hier voor zijn gehele bachelor of master, maar de meerderheid komt hier voor een kortere periode, bijvoorbeeld een semester (half studiejaar). Bovendien organiseren wij in Groningen de grootste Introduction Week van alle ESN vestigingen in Nederland!”

"Wereldwijd zijn er ruim 13.500 studenten aangesloten bij ESN!"

En waar komen al die studenten vandaan?

“Er zijn hier in Groningen veel Duitsers, maar ik heb mensen van over de hele wereld gesproken.” Johannes richt zich op de landkaart aan de muur, waarna een hele waslijst aan landen volgt, van Argentinië tot Taiwan!

Wat voor activiteiten organiseren jullie allemaal voor de buitenlandse studenten?

"Wij organiseren educatieve, sociale en liefdadigheidsactiviteiten. De educatieve activiteiten bestaan onder andere uit het Energy Career Event en een International Student Conference. Om andere studenten te leren kennen habben we een verscheidenheid aan activiteiten zoals een Pubquiz, Karoake een een wekelijkse borrel in de Warhol. De liefdadigheidsactiviteiten zijn gebaseerd op het Social Erasmus Programma waaronder het Erasmus in Schools onder valt. Hierbij gaan internationale studenten langs bij lagere scholen om over hun land en cultuur te vertellen. Wij organiseren ook nog excursies naar de provincie en Randstad in samenwerking met een professor van de RUG."

Hoe zouden Nederlandse studenten betrokken kunnen raken bij ESN Groningen?

“Tijdens de introduction week hebben we ‘guides’ nodig die alle nieuwe studenten wegwijs maken in Groningen. De praktische zaken moeten worden uitgelegd, maar het is natuurlijk ook belangrijk om het leuk te hebben. Daarnaast hebben we het mentorprogramma. De mentoren begeleiden de internationale studenten de eerste paar weken in Groningen en ze kunnen voor aankomst al contact met ze zoeken. Op de KEI-week staan we altijd met een standje om ons kenbaar te maken onder Nederlandse studenten.”

Zie jij een multiculturele studietijd wel zitten? Kijk dan vooral even verder op de website van ESN Groningen!

Door Anouk Theunissen