European Cycling Challenge

gepubliceerd : 22 mei 2014

Deel deze pagina

Is Groningen de meest fietsende stad van Europa? Dat is de vraag die beantwoord gaat worden in de European Cycling Challenge. In een competitie met onder andere Rome en Barcelona zal bepaald worden in welke stad de meeste kilometers worden gemaakt op het stalen ros – en laat dat nou net iets zijn waar wij in Groningen ontzettend goed in zijn!

Streepje voor
Wist je dat er in Groningen drie keer meer fietsen zijn dan mensen? En dat veertig procent van al het woon-werkverkeer hier op de fiets plaatsvindt? Kijk, dat zijn cijfers waar we de concurrentie mee kunnen afschudden. Want natuurlijk is Groningen uniek om zijn fietscultuur. Denk maar eens aan de bakfiets van IKEA en Mamamini. Wij zijn hier blijkbaar zo gek om ook meubels per fiets te transporteren.

Omdat wij hier zo bedreven zijn in het rijden op twee wielen met een frame ertussen, is het niet zomaar mogelijk om je daar als buitenstaander tussen te wurmen. De organisatie voor internationale studenten, ESN, biedt daarom een heuse fietscursus aan voor buitenlandse studenten die Gronings willen leren fietsen. Fietsen in de Parel van het Noorden, dat is namelijk iets speciaals.

Vanuit je college op het Zernike kun je direct doorfietsen naar het centrum via de Oude Kijk in ’t Jatstraat – wel even uitkijken voor mensen die naar links kijken en naar rechts oversteken natuurlijk. Je fietst de gezelligheid tegemoet in het centrum en een echte student doet uiteraard alles op zijn fiets. Boodschappen doen, naar college en zelfs pakketjes bezorgen – de bus is een overschat instrument geworden. Dat komt vooral omdat alles bereikbaar is. De langste tocht die je hier zult maken zal hooguit twintig minuten in beslag nemen.

Kan ik meedoen met de ECC?
Ja, als je in Groningen of omgeving woont. Sterker nog, dat is zelfs nodig ook! De competitie is namelijk al begonnen en Groningen is momenteel terug te vinden op de vijftiende stek. Het aantal kilometers per stad wordt gemeten door de mensen die de app Endomondo hebben gedownload en daarmee rondfietsen. Je kunt deze app hier downloaden en is niet alleen goed voor de ECC, maar ook erg handig voor als je van hardlopen of wielrennen houdt. Tot 31 mei hebben we met zijn allen de tijd om Groningen omhoog te werken naar de eerste plek. Want zeg nou zelf, als echte Groningers moeten we toch laten zien dat we de beste fietsstad van Europa zijn?!

Hoe het werkt:

  • Maak een account aan en log in op de website van Endomondo.
  • Klik op training, ga naar new workout en vervolgens naar draw route for new workout en tot slot op next.
  • Zorg ervoor dat je de instelling cycling, transport kiest.
  • En denk eraan dat je je inschrijft in het Gronings team, dat kan hier!

Door Benjamin de Bruijn