Eurosonic Noorderslag: een festival dat je bindt.

gepubliceerd : 14 januari 2014

Deel deze pagina

Artiesten lopen met hun gitaar op hun rug over de Vismarkt, 3FM is prominent aanwezig om de sfeer  te proeven en over te brengen op hun luisteraars en op de Grote Markt wordt een groot podium opgebouwd - Groningen is op zijn best tijdens deze dagen. Wat is er gaande? Het Eurosonic Noorderslag festival staat op het punt van beginnen! Een festival waar jaarlijks 33.000 mensen op afkomen en waarin alle sfeervolle aspecten die Groningen tot Groningen maken samen lijken te komen en zelfs de kerstsfeer door lijkt te trekken tot half januari.

Eenmaal in het centrum van de stad - op het Poeleplein of de Grote Markt - is er geen ontkomen meer aan. Dagjesmensen struinen rond met onder hun neus een boekje waarin alle optredende artiesten staan vermeld, overal hangen posters met een line-up en ondertussen worden in de Coffee Company en cd-winkel Plato, die naast elkaar zitten in de Oude Ebbingestraat, voorproefjes gegeven van wat er zich vanavond in het groot gaat afspelen.

Van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 januari is Groningen bezit van Selah Sue die op het punt van doorbreken haar kunsten vertoont voor dertig mensen in de Coffee Company, van Di-Rect die honderden mensen op de Grote Markt laten meedeinen en van James Vincent McMorrow die je op één avond kennis laat maken met de Stadsschouwburg, maar ook meteen het gevoel geeft dat je er nooit meer vandaan wilt. Het zijn slechts drie voorbeelden van de bijna driehonderd artiesten die hun nummers door Groningen laten galmen. 

Eurosonic Noorderslag is dus een festival dat door zowel bekendere artiesten als onbekende talenten wordt bezocht. En wanneer je een bezoekje brengt aan een van de concerten kan het best zijn dat je Giel Beelen tegen het lijf loopt. Eurosonic Noorderslag is namelijk dé kans voor artiesten om hun talenten te tonen aan platenlabels of andere professionals in de sector. Die kans is zelfs zo groot voor artiesten dat ze niet alleen uit verschillende hoeken van Europa naar Groningen komen, maar ook nog eens gratis optreden in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag.

Een kaart kopen kan voor de editie van dit jaar helaas al niet meer, daar moet je vroeg bij zijn. Maar niet getreurd! Want de sessies in de Coffee Company en Plato zijn gratis en ook voor de optredens op het hoofdpodium op de Grote Markt hoef je helemaal niets te betalen. Doorbreek die januaridip en kom muzikaal geluk opsnuiven in Groningen!

Door Benjamin de Bruijn