Firma Mulder, een volle eeuw oud!

gepubliceerd : 17 april 2014

Deel deze pagina

In 1914 begon de Firma Mulder als een toneeldrukkerij in combinatie met een kostuumverhuur in een pand aan het Gedempte Zuiderdiep 47. Nu, een volle eeuw later, zitten ze nog steeds in hetzelfde pand. De drukkerij is verkocht en ze zijn tegenwoordig de bekendste en oudste feestwinkel van Groningen. Wij spraken met trouwe werknemer Jonas, die ons van alles kon vertellen over onder andere het geheim van dit kleine winkeltje en zijn ervaringen met Groningen als ‘verkleedstad’. 

Wie – Jonas Impe
Leeftijd – 19
Studie – Mediavormgeving aan het Alfa-College
Werkt al 4,5 jaar (!!) bij Firma Mulder

Hoe ben je bij Firma Mulder terecht gekomen?
Voor mijn middelbare school moest ik op m’n 14e een snuffelstage lopen. Mijn zus heeft me toen bijna gedwongen hier naar binnen te stappen. Uiteindelijk durfde ik het en mocht ik een week stage lopen. Na die week vroeg mijn baas of ik hier vast wilde komen werken, zodra ik 15 zou worden. Natuurlijk wilde ik dat graag en nu, vier en een half jaar later, heb ik daar nog nooit spijt van gehad.

Groningen staat bekend als ‘verkleedstad’ waar bijna elk feestje een thema heeft en de studenten daar daadwerkelijk iets mee doen. Wat merk jij daarvan?
Natuurlijk merk ik dat er vooral veel studenten binnenkomen. Daarnaast zie je dat ze het ook echt leuk vinden om te verkleden. Sommige mensen gaan verkleed naar een feestje, omdat dat nou eenmaal ‘moet’, maar studenten hebben er echt plezier in om een leuk kostuum uit te zoeken. Voor hen begint de voorpret al in de winkel.

Daarnaast hoor ik wel eens over feestwinkels in Brabant die alleen met carnaval open zijn, omdat ze de rest van het jaar toch te weinig verkopen. Daar hebben wij, in Groningen, totaal geen last van.

En als ze dan massaal inkopen komen doen, wat zijn dan de populaire items?
Op dit moment  ervaren wij een ‘Tiroler-trend’. Er worden opeens heel veel feestjes gegeven met een Tirol thema, dus dat betekent dat we veel lederhosen en dirndls verkopen.

Even een wijze les voor alle (aanstaande) studenten die dit lezen; Wat moet je vooral niet aantrekken naar een verkleedfeestje?
Normale kleding natuurlijk. Ook vind ik het stom als mensen niet creatief denken. In een politiepakje hoef je bijvoorbeeld niet aan te komen. Er zijn zoveel leukere dingen te bedenken.

Ik kan me voorstellen dat er naast studenten, ontzettende normale mensen dus, ook veel vreemde mensen langskomen. Welke klanten zijn jou na 4,5 jaar bij gebleven?
Ooit kwam er een koppel binnenstappen die graag een bruidsjurk en een pak wilden hebben. Ze gingen trouwen in een Middeleeuws thema. Dat hadden we helaas niet klaar liggen, maar we konden het wel voor ze bestellen. Ik vond het wel bijzonder dat ze voor die gelegenheid naar onze winkel toe komen.

Gaan jullie als bedrijf ook wel eens verkleed?
Ja, soms staan we verkleed in de winkel. Met Halloween hebben we van die rode lenzen in, met Sinterklaas staan we als Zwarte Piet in de winkel en met Koningsdag zijn we natuurlijk lekker oranje.

Waarom denk je dat Firma Mulder het na een eeuw nog steeds zo goed doet?
Ik denk vanwege de gezelligheid. We zijn een klein zaakje met een lange historie, volgepropt met allerlei leuke spullen. Zodra een klant binnenstapt, laat de verkoper datgene waar hij mee bezig was uit z’n handen vallen en gaat hij de klant helpen. Wij denken graag mee. Verder hebben we totaal niet de ambitie om uit te breiden en een keten te worden. We gaan natuurlijk wel met onze tijd mee door ook op Facebook actief te zijn en de website bij te houden, maar aan het concept ‘Firma Mulder’ zal niet snel iets veranderen.

Met die tactiek hebben jullie het al een hele eeuw volgehouden. Petje af! Hoe gaan jullie dit jubileum vieren?
We gaan 10 filmpjes maken, een filmpje per decennium. Het tweede filmpje is inmiddels al uit en gaat over Valentijnsdag. De werknemers spelen zelf in de filmpjes, natuurlijk mooi verkleed. Zeker de moeite waard om even te kijken!

Door Lucia Grijpink