Gelukkig Groningen

gepubliceerd : 12 december 2013

Deel deze pagina

Velen dachten het al, maar sinds kort is het officieel: Groningen is een van de gelukkigste steden van Europa! Uit een grootschalig tevredenheidonderzoek is gebleken dat alleen het Deense Aalborg en het Duitse Hamburg gelukkiger zijn. Vooral op het gebied van gezondheidszorg, openbare ruimte en natuurlijk onderwijs scoorde onze studentenstad goed.

Dat onderwijs een belangrijke positie inneemt in de identiteit van de stad, komt niet als een verrassing. Met ruim 50.000 studenten heeft Groningen een jong en fris karakter en dat schijnt zich dus ook te uitten in de mentale toestand van de inwoners. Het zwoegen in wetenschappelijke artikelen en ingewikkelde leerboeken is dus niet voor niets!

Dat studeren gaat natuurlijk niet vanzelf. Momenteel is voor vele studenten de tentamenperiode – een toetsweek, maar dan langer en intensiever – weer in volle gang. Uren maken in bijvoorbeeld de Universitaire Bibliotheek, algemene bibliotheek van de universiteit, en meters typewerk in verslagen die nog lang niet af lijken te zijn – het is de harde werkelijkheid in de wereld van een student.

De bibliotheek lijkt de ideale omgeving om tot goede resultaten te komen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft dus een algemene bibliotheek, maar de verschillende afdelingen van de universiteit – de verschillende faculteiten – hebben vaak ook een eigen bibliotheek. Zo is er een bibliotheek in het UMCG voor medische studenten en is er een Letteren Bibliotheek voor studies als Nederlands, Engels en Geschiedenis. De faciliteiten en de stilte maken het daarom misschien wel tot de ideale leeromgeving voor studenten, maar er hoeft niet eindeloos geleerd te worden hoor. Als je op tijd begint is er op een dag leren zelfs tijd voor een stiekem flirtje met de buurvrouw of man.

Al dat harde werken, doorzettingsvermogen en talent resulteert in een ambitieuze stad waarin het nodige talent rondloopt. Natuurlijk is het beste voorbeeld daarvan Olympisch- en Wereldkampioen én student Geneeskunde Epke Zonderland, maar ook topdammer Roel Boomstra bevestigt dat nog maar eens. Kortom: zit jij vol met ambities, grootse plannen en een gezonde dosis prestatiedrang? Of wil je gewoon meeproeven van het Groningse geluk? Wacht dan niet langer en kom snel deze kant op! 

Door Benjamin de Bruijn