Studenten met een groot hart!

gepubliceerd : 12 september 2011

Deel deze pagina

Gezocht: studenten met een groot hart!

Dat je in studentenstad Groningen jezelf kan ontwikkelen op tal van gebieden, had je vast al wel begrepen. Bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool verander je in een paar jaar tijd in een superslimme onderzoeker, de verschillende studentenverenigingen tillen je social skills naar een hoger niveau en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele manieren waarop je je talent kan ontplooien. Maar wist je dat je in Groningen niet alleen je eigen toekomst veilig kan stellen, maar ook die van anderen?

In Groningen zijn ontzettend veel mogelijkheden om je in te zetten voor mensen die het wat minder goed getroffen hebben dan jij. Verschillende goede doelen hebben een speciale studentenafdeling in de stad, maar er zijn ook fondsen die zijn opgericht door studenten zelf. Ho! Stop! Goede doelen? Mensen helpen? Dat betekent toch eigenlijk gewoon de inhoud van je portemonnee leeg schudden in de collectebussen? En de portemonnees van studenten zijn toch altijd leeg? Dat klopt misschien wel, maar wie heeft het hier over betalen? Als student kan je je inzetten voor goede doelen door gewoon je handen uit de mouwen te steken!

Zo rijden de studentbestuursleden van Stichting Mara sinds 1996 ieder jaar twee keer naar de Balkan met een busje vol medicijnen en andere hulpgoederen, om daar ziekenhuizen, lokale opvangcentra en gezinnen te helpen. Ieder jaar zijn dit weer andere studenten, die daar met eigen ogen zien dat hulp nog erg hard nodig is. Ook dichter bij huis kan je aan de slag, bijvoorbeeld bij de Rode Kruis Studentdesk. Als student bedenk je zelf projecten en activiteiten waarmee je verschillende groepen uit de omgeving helpt, bijvoorbeeld een speelmiddag met azielzoekerskindjes en het organiseren van EHBO-cursussen.

Om iets voor anderen te doen hoef je je niet per se bij een goede doelen organisatie aan te sluiten. Je kan ook zelf iets op poten zetten! Zo organiseert de studievereniging van rechten, de JFV, ieder jaar een goededoelenavond. Tijdens de veiling kan je onder andere kans maken op een romantische etentje met een bestuurslid van de JFV naar keuze. Het geld dat tijdens deze avond opgehaald wordt is afgelopen jaar in een waterproject in Gambia gestopt. Studenten Christiaan, Arjen en Karel zochten het avontuur op en vertrokken in februari met een gesponsorde Nissan Patrol naar Dakar en reden vervolgens door naar Gambia waar ze hun auto aan het goede doel hebben geschonken.

Het goede doel helpen blijkt ook een ideale gelegenheid te zijn voor studentenverenigingen om de handen in een te slaan. Tijdens het jaarlijks terugkerende evenement BaZes organiseren zeven studentenverenigingen in Groningen een dag en avond dat geheel in het teken staat van een goed doel, zoals de Johan Cruyff Foundation. ’s Avonds staan de deuren van alle verenigingen wagenwijd open, het geld dat jij daar uitgeeft aan biertjes gaat zo direct in de pot voor het goede doel.

Door mensen te helpen die jouw hulp hard kunnen gebruiken, help je niet alleen hen, maar ook jezelf. Je organisatietalent zal na zo’n gave actie als de Dakarrace of de goedendoelenavond een behoorlijke boost krijgen en ook leer je er veel nieuwe mensen door kennen. Dus laat die handjes wapperen en, zoals ze hier in Groningen zeggen, hol de kop d’r veur!

Door: Alieke Jansen