Groningen; de muzikale hoofdstad

gepubliceerd : 19 februari 2013

Deel deze pagina

De nieuwe Bob Dylan geeft een show in Huize Maas, mensen staan te rocken in het Groninger Museum en Willy van the Opposites staat rustig een pilsje te drinken in studentencafé de Blauwe Engel. Eurosonic Noorderslag heeft zijn jaarlijkse editie weer gehad en dat heeft Groningen geweten. Het festival was binnen een kwartier uitverkocht en trok meer buitenlandse aandacht dan ooit tevoren. Door de hele stad speelden bandjes en andere muzikanten op de meest bijzondere locaties. Eurosonic Noorderslag zorgde weer voor groot feest in Groningen.

Van woensdag 9 januari tot zaterdag 12 januari was het Hoge Noorden in de ban van Eurosonic. Groningen was weer een paar dagen de muzikale hoofdstad van Nederland. Op de Grote Markt waren elke avond gratis optredens te zien van o.a the Opposites en the Kyteman Orchestra en uiteraard er stonden er bands te spelen in de Oosterpoort en poppodium Vera. Daarnaast was echter ook een zaal ingericht in het Groninger Museum en kon je muziek gaan luisteren in Theater de Machinefabriek. Dit soort bijzondere locaties maken van Eurosonic een festival als geen andere en de stad Groningen leent zich perfect voor een festival met zoveel verschillende podia., Aalles is namelijk op loopafstand. Uiteraard hield het feest niet op na een avondvullend programma aan optredens. In een stad zonder sluitingstijden is een goede afterparty een must en dus stonden in de Blauwe Engel en Subsonic artiesten en muziekliefhebbers tot in de vroege uurtjes door te feesten.

Elk jaar ligt de focus op een bepaald land waar interessante dingen gebeuren op muzikaal gebied. Voor de 27ste editie was het oog gevallen op Finland en dus waren er maar liefst zeventien Finse acts naar Groningen gehaald. Daarnaast stonden er ook bands uit Engeland, Ierland, Denemarken en Italië op het programma. De line-up wordt altijd gemaakt met het oog op de toekomst en voor veel bandjes betekent Eurosonic een opmaat naar groter succes. Een voorbeeld van zon toekomstige ster is Jake Bugg, door muziekcritici al de nieuwe Bob Dylan genoemd. Hij is pas zeventien, maar heeft al een volwassen stemgeluid en dat zorgt in combinatie met wat rockende gitaren voor goede muziek. Ook talent van eigen bodem krijgt een kans, het Friese Daily Bread wist dit jaar weer alle voetjes van de vloer te krijgen met funky elektronische rock.

Eurosonic Noorderslag heeft Groningen weer een aantal dagen op zijn kop gezet. Bijzondere optredens op bijzondere locaties en een leuke mix van verschillende stijlen muziek. Talent stond zoals altijd centraal, de sterren van de toekomst hebben in het Hoge Noorden alvast laten zien wat ze kunnen. Groningen was weer even de muzikale hoofdstad van Nederland. 

Door Tomas Riemens