Groningen in de ban van Doortje de vis

gepubliceerd : 18 april 2012

Deel deze pagina

Groningen in de ban van Doortje de vis

Nieuwe baasjes vinden voor een vis, dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Wel voor Doortje. Zij is namelijk een eeuwenoude vinvis. Heel Groningen zette zich in om Doortje te kunnen verhuizen van een fietsenkelder naar een eervoller plekje. Ze werd zelfs landelijk populair door alle aandacht die ze kreeg.

De heisa ontstond omdat het Biologisch centrum van de RUG ging verhuizen en het skelet van de in 1904 opgeviste vinvis niet mee mocht. De vis lag al decennialang in de fietsenkelder van het centrum. Het lukte directeur Ralf ter Sluis maar niet om een geschikt baasje te vinden voor het tot ‘Doortje’ gedoopte skelet. De door studenten geschreven Universiteitskrant greep daarom in en deed een oproep aan iedereen om Doortje te adopteren. Al snel werd ze beroemd: zelfs de landelijke pers bemoeide zich met de zoektocht naar een nieuw tehuis.

Doortje had zelf ook van alles te vertellen. Ze richtte een Facebookpagina op om haar ervaringen te delen. Op haar Facebook schreef ze oproepen om haar in het noorden te houden. Ook kon je haar ‘zelfgeschreven’ haiku’s lezen, zoals:

 

Het duurde niet lang voordat Doortje weer hoop kreeg. De Universiteitskrant kreeg talloze reacties van musea uit het hele land en zelfs één uit Tsjechië. Ter Sluis stond perplex. Toch wilde hij het liefst dat Doortje naar de Linnaeusborg in Groningen ging, omdat ze dan in de buurt van haar oude huis kon blijven. Ter Sluis wachtte daarom nog even op een reactie van de uitverkorene.

Gelukkig kon zijn wens worden vervuld. De Linnaeusborg bood aan om voorlopig op Doortje te passen. Haar skelet zou wel worden verdeeld over het gebouw, maar de vis hoefde in ieder geval niet ver te reizen. Bovendien zijn haar nieuwe baasjes biologen die zich wel raad weten met haar skelet.

De verhuizing van Doortje werd nog wel een hele klus. Ze zou op 20 maart 2012 verhuizen en speciaal voor die verhuizing schreef de UK een wedstrijd uit. Doortje zelf was er niet zo blij mee, laat ze op Facebook weten:

Doortje bleek enorm afgevallen te zijn. Ze woog nog maar 1680 kilo, terwijl een levende vinvis maar liefst 30.000 tot 80.000 kilo weegt. De winnaar gokte op 2000 kilo, en won daarmee een T-shirt met daarop: ‘I <3 Doortje’.

Uiteindelijk is het dus helemaal goed gekomen met Doortje. Als jij haar ook leuk vindt, kun je een wallpaper met de vis downloaden.

En nou maar hopen dat Doortje zich een beetje kan settelen bij haar nieuwe baasjes.

Door: Yoni Pasman