Epke Zonderland: 'Groningen is gevaarlijk leuk...'

gepubliceerd : 13 december 2011

Deel deze pagina

Epke Zonderland: 'Groningen is gevaarlijk leuk...'

De Sportman van het jaar 2011, de eerste turner op de Olympische Spelen sinds 1929, winnaar van gouden en zilveren plakken op Wereldkampioenschappen en nu dan ook GroningenLife! talent: Epke Zonderland! Je zou het niet zeggen als je hem zo soepel rond een rekstok ziet draaien, maar dit turntalent zit ook dagelijks met zijn neus in de boeken. Deze Neerlandse trots is eigenlijk maar een ‘gewone’ student Geneeskunde… GroningenLife! presenteert aan jullie: ‘onze’ Epke! Voor het hele interview met Epke klik je hier.

 

 

Als je in Groningen bent, wat vind je dan leuk om te doen?
“Wat ik erg leuk vind aan Groningen is dat het in elk café of kroeg, ongeacht welk tijdstip, altijd gezellig is. Als het mooi weer is zitten de terrassen gelijk vol, maar ook ’s avonds na het eten kun je gelijk terecht in een van de vele kroegen van Groningen. Die gezelligheid, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, vind ik echt gevaarlijk leuk aan Groningen. Het is misschien maar beter dat die sporthal niet in Groningen staat, anders was het waarschijnlijk wel moeilijk geworden om de verleidingen van de stad te weerstaan…”

Je studeert nu al een aantal jaar Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe ben jij tot deze studiekeuze gekomen?
“Op heel jonge leeftijd wilde ik graag dierenarts worden. Blijkbaar spraken biologie en geneeskunde me toen al aan. Toch bleef dit idee van de dierenarts niet hangen… Een lange periode op de middelbare school wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. In het zesde jaar van het VWO ging ik me oriënteren op verschillende studies. Ik heb toen veel websites van universiteiten en opleidingen bezocht en kwam er achter dat Geneeskunde voor mij de enige optie was. Dit leek me de leukste opleiding en mijn verwachting lijkt uitgekomen!”

Hoe combineer je deze studie met je drukke topsportleven?
“Het was in het begin van mijn studie wel even zoeken naar de juiste verdeling van mijn tijd. Ik ging in het eerste blok alles volle bak proberen te doen, maar kreeg al snel door dat ik op die manier mijn studie en sport nooit kon combineren. Dat was wel een leermomentje… Daarna ben aan het begin van elk blok met een studieadviseur om de tafel gaan zitten. We bespreken dan samen hoe ik alles moet plannen. Het is heel handig voor mij dat ik met de topsportregeling van de Rijksuniversiteit Groningen mijn studieprogramma tot op zekere hoogte kan aanpassen. Bij deze topsportregeling hoort ook een beurs, waardoor je ook financieel wordt gesteund door de universiteit. Dat ik gebruik kan maken van deze regelingen geeft me wel een stukje rust.”


Door: Anna Lamberts