Groningen straalt: De Nacht van Kunst en Wetenschap 2014

gepubliceerd : 27 mei 2014

Deel deze pagina

Naast de ingang van de indrukwekkende Aa-kerk staan elf mensen te dansen op een klein verhoogd podium. Twee meter rechts van het podiumpje staat een grote batterij die een indicatie geeft van de energie die wordt opgewekt door de dansende feestbeesten. Het vette is dat die energie te zien is in de dansvloer zelf – die licht op in verschillende kleuren. Het lijkt kermisachtig; alsof je zo energiek mogelijk moet dansen om een knuffel te winnen voor je vriendin (of een waterpistool dat na twee dagen kapot is voor je vriend, ook niet gek). Niets is minder waar. Het door Energy Academy Europe in elkaar geknutselde danspodium was onderdeel van De Nacht van Kunst en Wetenschap. En De Nacht is awesome.

De Nacht van Kunst en Wetenschap vlecht op een hippe manier de twee schijnbare tegenpolen samen. Aan de ene kant kunst, het gevoelsmatige en vrije; aan de andere kant wetenschap, de hersenpan en zijn rationele vriendjes. Het publiek kon van 20 tot 1 uur volop genieten van beeldende kunst, cabaret, dans, lezingen, literatuur, theater en natuurlijk wetenschap. De Nacht barstte los op prominente plekken van de stad Groningen – een kleine greep: het Groninger Museum, de Universiteitsbibliotheek, de USVA  en het Grand Theatre. En was het te betalen? Het kostte slechts een tientje om toegang te krijgen tot de ongeveer 230 verschillende acts. 

Zo groot als sommige acts waren, zo klein waren andere. “De schande van het niet groeten is groter dan die van het niet gegroet worden” waren woorden van rapper Typhoon, die in een intieme setting als woordkunstenaar zijn levenswijsheden op een zeer persoonlijke manier aan het publiek cadeau gaf. Douwe Bob ging los op de Vismarkt, terwijl talloze onbekendere bandjes zowel binnen als op straat hun muziek speelden. Wetenschap werd in een getailleerd jasje gestoken om interesse te wekken, bijvoorbeeld in de Aa-kerk. Tijdens ‘24/7’ hadden twee deelnemers 24 seconden de tijd om hun wetenschappelijke interesse te pitchen om die interesse vervolgens in 7 woorden samen te vatten. Opvallend was het optreden van universitair docent Janniko Georgiadis, die in slechts 15 seconden sprak over seks. De in wit-zwart gehulde scheidsrechter had het met zijn Amerikaanse accent niet strakker kunnen samenvatten: “Just another case where the man ends too early”.

De Nacht van Kunst en Wetenschap zorgde voor een waanzinnige sfeer in Groningen. De gretige liefhebber moest natuurlijk wel flink doorlopen of –fietsen om zoveel mogelijk mee te pakken, maar dat maakte niet uit. Een tussentijdse hap om even bij te komen was namelijk te halen voor het Academiegebouw van de RUG, bij het in een caravan gezetelde gelegenheidseettentje ‘Cut the crêpe’. Zalig.

Door Rients Verschoor