Groningen, vertel nog eens over vroeger!

gepubliceerd : 17 juni 2014

Deel deze pagina

Dit jaar viert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn vierhonderdste verjaardag – en dat mag groots gevierd worden! Een maand lang vinden er onder het thema For Infinity allerlei festiviteiten plaats, waaronder een tentoonstelling over de geschiedenis van de student in Groningen. Dat klinkt nu misschien een beetje saai, maar na onderzoek van GroningenLife! blijkt dat geheel onterecht!

Een bezoekje aan het Groninger Museum is al een hele belevenis op zich. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, bevindt zich voor een groot deel onder water. Daarnaast lijkt het bouwwerk in een bouwstijlengevecht verwikkeld met het station van Groningen, de singels op de achtergrond maken het contrast compleet. Samen met de tentoonstelling over het studentenleven in Groningen door de jaren heen, is dit de perfecte aanleiding om dat effect eens van dichtbij te komen bekijken.

Eenmaal binnen word je meegevoerd in het leven van de student. Het eerste dat opvalt is de rijke geschiedenis van de studentenverenigingen die de stad kent. Vindicat, dat zelfs de oudste studentenvereniging van Nederland is, en Albertus zijn daar waarschijnlijk de meest bekende van. De uitgestalde almanakken gaan jaren terug in de tijd en nemen je mee naar de oorsprong van het studentenleven. Maar ook kleinere verenigingen krijgen de ruimte. Wist je bijvoorbeeld dat er in Groningen ook een Friese studentenvereniging bestaat?

Buiten het verenigingsleven zijn studenten natuurlijk altijd actief geweest in van alles en nog wat. Zo is er een eigen studentenomroep, STUGtv, en zijn veel studenten actief in de politiek. En wat te denken van bekende (oud-)studenten? Natuurlijk kennen we allemaal student Geneeskunde Epke Zonderland die twee jaar geleden met zijn gouden plak de grote held van Nederland werd, maar ook Wilfred Genee begon zijn glansrijke carrière in Groningen, zij het ietwat onwennig als presentator bij lokale omroep OOGtv – een talentvol setje dus!

De tentoonstelling over studeren in Groningen bestaat uit drie delen, naast het Groninger museum zijn ook de prachtige Der Aa-kerk en het Universiteitsmuseum ingezet. Hier kun je alles te weten komen over wetenschap en de kunst van de RUG. Deze exposities starten op 9 april en lopen tot 26 juni. Het Groninger Museum staat tot augustus in het teken van de student. Neem dus deze zomer een leerzaam duikje in het studentenleven – je kunt maar beter goed voorbereid zijn!

Door Benjamin de Bruijn
Foto door Sacha de Boer