GroningenLife! doet een boekje open...

gepubliceerd : 19 mei 2011

Deel deze pagina

GroningenLife! doet een boekje open...

Enige tijd geleden was heel studerend Groningen in de ban van een wedstrijd rondom een paar boeken. Yeah right, zul je nu denken, studenten die zich druk maken om een paar boeken? Dat zal wel! Tsja, natuurlijk gaat het hier niet zo maar om een aantal dikke pillen, maar om de trots van iedere studenten-, studie-, sport- of culturele vereniging in Groningen, namelijk de almanak!

Bijna iedere vereniging in Groningen brengt elk jaar zijn eigen almanak uit, maar dit is niet door de Groningse studenten uitgevonden. Het boek heeft een lange voorgeschiedenis, zo hadden Deventer en Enkhuizen al meer dan vier eeuwen geleden hun eigen jaarlijkse publicatie. Deze almanakken waren eigenlijk kalenders, met allerlei informatie over feestdagen, markten en weersvoorspellingen. De eerste echte Groningse studentenalmanak verscheen in 1829, gepubliceerd door Vindicat. Interviews met Jokertje van Oh Oh Cherso of Jort Kelder zoals ze dit jaar in de almanak van Albertus staan, kwam je daarin toen niet tegen, maar wel was de toon gezet voor volgende studentengeneraties!

Tegenwoordig bestaan de Groningse almanakken uit een aantal vaste onderdelen, namelijk een smoelenboek (foto’s en de adresgegevens van de leden), de verbanden binnen de vereniging (zoals de commissies, jaarclubs of disputen van de vereniging) én het redactionele gedeelte, met grappige stukjes over de vereniging, nieuwtjes, interviews en inside jokes. Een speciale almanakcommissie verzamelt al het kopij en zet, terwijl er een enorme deadline op de loer ligt, in korte tijd de almanak in elkaar. Vaak is er sprake van een overkoepelend thema dat is uitgewerkt in de inhoud én in de lay-out. Zo heeft hockeyvereniging G.C.H.C. dit jaar gekozen voor het thema ‘Uitgespeeld’, compleet met het G.C.H.C. bordspel en foto’s van spelende commissiegenoten.

Een kroon op het werk van de almanakcommissies is de zogenaamde UK Almanak Award. Ieder jaar verzamelt de Groninger Universiteitskrant alle almanakken die dat jaar door Groningse studentenverenigingen zijn gepubliceerd en vervolgens bekroont de jury de beste almanak met een heuse trofee. Vorige week viel de studievereniging voor notariële studenten, Vevonos, als winnaar uit de bus, met het thema ‘Must haves’. Vooral de strakke lay-out viel in de smaak, maar ook de interessante artikelen en vele geintjes scoorden goed. Jurylid Edo (22) legt uit waarom de almanak bij de UK hoog in het vaandel staat: ‘Voor studenten die een jaar actief zijn geweest bij hun sport- studenten- of studievereniging is zo'n almanak een hartstikke mooi aandenken. Met de UK Almanak Award motiveren we de verenigingen nog eens extra om de mooiste almanak van Groningen te maken!

Almanakken zijn niet meer weg te denken uit het Groningse studentenleven, bijna iedere student heeft wel zo’n mooi naslagwerk op de boekenplank staan. Want naast het feit dat je er lekker in kan kijken en bladeren heeft de almanak ook een erg sociale functie: iedereen die lid is bij jouw vereniging kan je er in terug vinden! Heeft je commissiegenoot met iemand gezoend? Even de almanak erbij pakken om zijn of haar foto te checken. Wil je de samenvatting van je studiegenoot lenen? Even het telefoonnummer opzoeken in de almanak! Een boek is dus zo gek nog niet...Door: Alieke Jansen