GroningenLife!-talent: Harde Baas

gepubliceerd : 11 januari 2013

Deel deze pagina

In het Groningse uitgaansleven is hij inmiddels een begrip geworden. Martin ter Braake, beter bekend onder zijn DJ naam Harde Baas, weet met zijn techno sets menig feestje tot diep in de nacht gezellig te houden. Naast het feit dat hij zelf draait, begint hij ook steeds meer furore te maken met het organiseren van het techno feest ‘Hartslag’ in Simplon. Met deze indrukwekkende prestatie draagt Harde Baas bij aan het unieke karakter van het uitgaansleven van Groningen. Dit is niet alleen van cultureel belang, want zoals hij zelf zegt: “Ik zie mijn rol als DJ als een soort opvoedende functie.”

Foto: Taatgen Fotografie

Waar en hoe ben je geïnspireerd geraakt om DJ te worden?
De meeste inspiratie heb ik gekregen door gewoon zelf naar feestjes te gaan. Ik ben geboren en getogen in Assen en dan wijk je al snel uit naar Groningen om te gaan stappen. Zelf ging ik vaak naar Vera en Simplon waar ik allerlei bandjes zag optreden en zelf was ik ook drummer in een band. Op een gegeven moment liepen die bandjes een beetje stuk en ik ging steeds vaker naar technofeestjes en toen dacht ik: ‘Als drummer heb ik ook wel genoeg ritmegevoel om plaatjes in elkaar te mixen.’ Toen ben ik het eigenlijk gewoon gaan doen. 

Hoe ben je begonnen met draaien?
Dat was zes jaar geleden. Je had toen nog niet echt een computerprogramma waarmee dat lukte, dus ik had apparatuur geleend van een vriend. Dat waren eigenlijk gewoon cd-spelers met hele uitgebreide functies waarop je ook de snelheid kon bepalen, net zoals bij platenspelers. Daar ben ik vervolgens op gaan oefenen. Dit ging me goed af en de overstap naar draaien in het openbaar kwam toen eigenlijk vrij snel. Diezelfde vriend waar ik de apparatuur van had geleend, organiseerde toen ook feestjes in onder andere Huize Maas en Pand 48. Hij stelde voor dat als ik bleef oefenen, dat ik dan wel op zijn feestjes kon komen draaien. Daarna is het gewoon heel snel gegaan. 

Waar was je eerste optreden?
Zo uit mijn hoofd was mijn eerste optreden op 15 september 2008 in Pand 48. Dat is nu dik vier jaar geleden. Dat was dus zo’n feest wat georganiseerd was door die vriend en het heette ‘Te Smerig’. Aan hem heb ik dus vooral in de beginfase wel het één en ander te danken gehad. Ik heb mezelf wel echt het draaien aangeleerd, maar hij heeft mij de spullen geleend en de mogelijkheid gegeven om voor publiek te draaien. 

Wat betekent de stad Groningen voor je?
Groningen betekent voor mij: geen sluitingstijden, absoluut. Bovendien kent Groningen een groot enthousiast publiek. Dit komt grotendeels doordat er natuurlijk veel studenten in het uitgaansleven te vinden zijn. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam draai, dan is daar ook een leuk publiek maar op de één of andere manier lijkt het alsof ze daar nog veel kritischer zijn. In Amsterdam zijn ze misschien toch een beetje verwend, terwijl studenten in Groningen eigenlijk gewoon niks liever willen dan een goed feestje. En dat is natuurlijk ook wat ik wil. Bovendien is er elk jaar een nieuwe aanstroom van mensen waardoor het hier continue bruist. En natuurlijk zijn er ook altijd veel buitenlandse studenten, die lopen ook vaak rond op de feesten. Dat alles in combinatie met die sluitingstijden maakt Groningen wel uniek. Het zal nooit vastroesten hier en dat vind ik heel erg interessant.

Wat heb je tot nu toe bereikt en wat zou je nog graag willen bereiken?
Op dit moment ben ik heel erg trots dat ik al een aantal jaar een verjaardagsfeest geef wat heel goed loopt. Het is allereerst gewoon heel gaaf dat ik dat überhaupt mag doen en daar komt nog eens bij dat het tegenwoordig belachelijk snel uitverkoopt. Ook kan ik nu gewoon mijn favoriete artiesten naar Groningen halen, mensen waar ik dik vier jaar geleden alleen maar van kon dromen dat ik ze zou ontmoeten en die nu op mijn verjaardagsfeestje willen staan. Dat geeft mij wel echt het gevoel van: wauw, dat heb ik maar mooi even voor elkaar gebokst. En ik organiseer in Simplon nu feesten onder de naam ‘Hartslag’, dat is nu zes edities elke keer uitverkocht geweest. Dat is toch wel een heel groot compliment, je weet namelijk nooit of het wel aanslaat als je dat gaat doen. Bovendien vind ik het heel bijzonder dat ik op die manier kan bijdragen aan Groningen. Verder ben ik nooit zo bezig met doelen stellen. Ik laat het altijd maar een beetje gebeuren. Ik heb natuurlijk wel ambities maar als je continue een doel voor ogen hebt, dan ben ik bang dat het ook kan gaan tegenvallen. Ik ben daar dus niet heel bewust mee bezig, maar ik denk dat elke techno DJ wel een keer op Awakenings zou willen staan. Dat is toch wel het hoogst haalbare in Nederland. Ik heb wel ook buitenlandse ambities, maar ook daar ben ik niet heel bewust mee bezig. Eerst Nederland maar rustig aan veroveren, en dan een keer naar het buitenland. 

Heb je tips voor beginnende Groningse DJ’s?
Ik vind het zelf heel belangrijk, ook al draai je niet je eigen gemaakte muziek, dat je toch heel erg op zoek gaat naar iets eigenzinnigs. Het is belangrijk om een eigen identiteit te creëren. Ik zie heel veel mensen, ik heb het zelf ook gedaan, die heel graag zo snel mogelijk het podium op willen voordat het eigenlijk een geheel is. Het enige advies dat ik wil geven, is dat je heel erg kritisch moet zijn op wat je draait voor een publiek. Je moet ook niet vergeten dat je als DJ er ook vooral voor jezelf staat. Ik vind mijzelf bijvoorbeeld de beste DJ ter wereld, want ik draai wat ik mooi vind. Niemand kan precies zo naar mijn smaak draaien als ikzelf en ik vind dat eigenlijk elke DJ zo kritisch moet zijn. Natuurlijk probeer je wel een beetje te anticiperen op wat het publiek wil, maar je moet er wel zelf volledig achter staan. Ik zie vaak genoeg DJ’s die erbij staan alsof ze de afwas staan te doen, dat ziet er gewoon niet uit. Als een DJ passie uitstraalt, dan vind ik dat heel gaaf.

Luister hier de nieuwste tracks van Harde Baas:

 

Door Nicky Ribbers