GroningenLife!-talent: Hiske Schipper: Cabaretière met een tic

gepubliceerd : 26 oktober 2011

Deel deze pagina

GroningenLife!-talent: Hiske Schipper: Cabaretière met een tic

Het is weer lachen, brullen, gieren geblazen: het Groninger Studenten Cabaret Festival staat voor de deur! De aller-grappigste studenten strijden op 26 en 27 oktober voor een plekje in de finale. Eén van hen is Hiske Schipper, vierdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur. Mét een groot talent voor gevatte liedjes schrijven… GroningenLife! wil wel eens weten hoe Hiske deze halve finaleplek heeft klaargespeeld.

Hoe ben je begonnen met cabaret?
Ik ben bij de USVA begonnen, daar deed ik een cursus Cabaret & Kleinkunst. Omdat ik het zo leuk vond heb ik die cursus drie keer gedaan! Ik leerde zoveel nieuwe dingen! Ik leerde daar bijvoorbeeld wat humor is en wat werkt of niet werkt op het podium. Mijn cursusbegeleider zei op een gegeven moment dat ik wel auditie kon doen voor het cabaretfestival. Hij vindt het leuk om talenten op te leiden, dus hij heeft veel tijd in mij gestoken.

Hoe ging je auditie voor het GSCF?
Mijn auditie duurde een kwartier. Ik was heel zenuwachtig! Ik kon totaal niet peilen of het goed ging of niet. Het publiek bestond alleen uit een jury en het bestuur van het GSCF, dus je krijgt heel weinig reactie uit zaal. Toen zou ik gebeld worden, maar ik kreeg niks te horen. Ik werd gek van de zenuwen! Op een gegeven moment werd ik tijdens college gebeld… Toen kon ik natuurlijk niet opnemen. Daarna heb ik gelijk teruggebeld en toen zeiden ze gelukkig dat ik door was. Eén jurylid zei dat ze bij binnenkomst al gelijk dacht: “Dit wordt leuk!”.

Je studeert Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zie je dat ook terug in je shows?
Ik houd heel erg van taal, daarom heb ik deze studie gekozen. Woorden en taal vind ik erg interessant. Ik vind ook altijd dat mensen gewoon netjes moet praten, daar heb ik een beetje een tic mee. In mijn show zing ik heel veel liedjes. En om een goed liedje te kunnen schrijven heb je taalgevoel nodig. De tekst moet strak zijn, de rijm moet goed zijn en alle klemtonen moeten op de goede plek zitten.

Hoe ziet jouw show er uit?
Voor de liedjes in mijn show speel ik op heel veel instrumenten. Ik heb een gitaar, ukelele, blokfluiten, een accordeon, een viola caipira... En die gebruik ik allemaal voor mijn liedjes.

Cabaretiers zeggen altijd dat ze graag in Groningen optreden. Merk jij dat ook?
Dat klopt. Ik heb nog niet zoveel in Groningen gespeeld, maar studenten zijn wel fijn publiek. Ze zijn gemiddeld vrij intelligent, dus ze snappen alles. Ze zijn ook heel snel in hun reacties. Je hoort niet na 10 seconden nog “Oooh ja!”. En ze zijn ook gewoon heel enthousiast, houden zich niet in om te reageren. Dat speelt heel fijn. Ik denk dat ik dat met de halve finale ook wel zal merken, dat ik veel reactie krijg. Alles wat je geeft wordt meteen teruggekaatst!

Waarom ben je in Groningen gaan studeren?
Ik vind het hier heel leuk! Mijn zus studeerde al in Groningen toen ik moest kiezen, dus ik kende de stad al een beetje. Vanaf mijn ouders was het ook het snelste te reizen. Ik kom uit een klein dorpje en Groningen is niet echt een grote stad, maar de sfeer is er goed en het is gezellig!

Je hebt het nu vast heel druk met het cabaretfestival, met al die interviews en try-outs. Hoe combineer je dat met je studie?
Dat is moeilijk. Ik was net eindelijk aan het studeren en toen werd ik gebeld voor een interview met de Universiteitskrant. Je hebt de hele dag dit soort dingen. Ik heb allemaal vakken met aanwezigheidsplicht en elke week opdrachten met deadlines. Dus ik kan mijn studie ook niet laten gaan, maar maandag, dinsdag en woensdag zijn mijn studiedagen.
Donderdag is mijn cabaretdag, dan moet ik altijd oefenen. En op vrijdag treed ik op! Afgelopen weekend in Antwerpen, vorige week in Den Haag, komend weekend Amsterdam en de week erna is de ‘generale’ in Enschede.

En na het GSCF? Hoe zie je jouw carrière?
Het kan twee kanten op. Het kan zijn dat dit gewoon eenmalig leuk is en dat ik daarna gewoon blijf schnabbelen hier en daar wat optreed. Ik denk dat ik dan voor de klas sta, dat vind ik ook heel leuk. Maar het andere uiterste is dat ik stop met mijn studie en gewoon fulltime cabaret ga maken. En dat ik daar heel leuk en rijk en beroemd in word. Ik moet maar kijken in hoeverre dit uit de hand loopt!

Zojuist is bekend geworden dat Hiske het GSCF heeft gewonnen! Gefeliciteerd!!


Door: Marijn Korndewal