GroningenLife! talent: Iris Kluin!

gepubliceerd : 10 juli 2014

Deel deze pagina

Iris Kluin, knap van stuk met de mentaliteit van een echter doorzetter. Iris is sinds 2006 fanatiek bezig met haar passie: cheerleaden. En alsof dat nog niet genoeg is, studeert ze ook nog eens aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het leven van dit ambitieuze meisje is dan ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ze zat onder meer in het Nike promoteam en treedt met haar huidige formatie The Legacy Dance Team op tijdens de thuiswedstrijden van de kersverse Nederlandse basketbalkampioenen van de GasTerra Flames.

Je studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen, welke studie doe je precies?

“Ik doe de master Marketing en daar ga ik nu vol voor. In de bachelorfase (Bedrijfskunde) heb ik ongeveer anderhalf jaar vertraging opgelopen. Het was gewoonweg niet mogelijk om alles in een keer te halen en dat had ook alles te maken met trips naar Amerika. Daar ben ik Europees kampioen jazz dance geworden en heb ik in dezelfde discipline deelgenomen aan de wereldkampioenschappen in Orlando – ik kreeg dus zeker ook iets terug voor mijn inspanningen.”

Dat is een intensieve studie, hoeveel uren steek je daarnaast nog in het cheerleaderschap?

“We trainen normaal twee keer per week twee uur plus een wedstrijd, maar dat trainen was de laatste tijd niet mogelijk omdat er veel wedstrijden waren van de Flames in verband met de play-offs – dan zijn er drie wedstrijden per week.”

Maar is er dan nog wel tijd over om het studentenleven te vieren?

“Een hardcore studentenbestaan heeft er nooit ingezeten voor mij, maar echt jammer vind ik dat niet. Met mijn beste vriendin heb ik het team waarmee we nu dansen opgezet, haar zie ik dus veel. Verder zit mijn gemiddelde week aardig dichtgetimmerd, waardoor er minder tijd is om bijvoorbeeld te shoppen. Natuurlijk zou ik liever wat vaker de stad in gaan om te gaan winkelen of de kroeg in te duiken – en dat laatste heb ik ook zeker wel eens gedaan – maar het dansen en mijn studie zijn nu het belangrijkste.”

Jullie zijn als team vooral bekend van de GasTerra Flames. Wat doen jullie zoal bij thuiswedstrijden van de basketbalploeg?

“We treden op tussen de kwarten, in de rust en tijdens de time-outs. We zijn niet de cheerleaders die stapelen zoals in Amerika, we doen veel dans op verschillende muziekstijlen en we hebben een seriespringer in ons midden.”

Een seriespringer, is dat een verslaafde springer of iets dergelijks?

“Haha nee, een seriespringer doet bijvoorbeeld een flikflak en salto’s.”

Dat maakt een hoop duidelijk. Hebben jullie naast de GasTerra Flames nog andere projecten of activiteiten waar jullie aan deelnemen?

“Wat heel gaaf is, is dat we naar het Chinese Zhuzhou gaan om daar shows te doen. Vorige week stond er weer zo’n trip gepland, maar kon ik helaas niet meegaan omdat ik mijn projectgroep niet in de steek kan laten. We doen alles samen tijdens deze Master en ik kan het niet maken om meer dan een week niets te kunnen doen. Naast die trips zijn we gewoon in te huren voor bijvoorbeeld de opening van een winkel of sportvelden of iets dergelijks – we doen allerlei opdrachten.”

Stel, je zou mogen kiezen wat je zou gaan doen, wat zou het dan worden?

“Dan zou ik een jaar voor het dansen kiezen om bijvoorbeeld naar Amerika te gaan. Ik doe ook het management van het team dus ik heb er ook zeker wat aan voor mijn toekomstige carrière in het bedrijfsleven. Maar daarna zou ik me volledig gaan richten op een maatschappelijke carrière. Je kunt niet oneindig cheerleader zijn.”

Door Benjamin de Bruijn