GroningenLife! Talent: Mooie Noten

gepubliceerd : 03 april 2012

Deel deze pagina

GroningenLife! Talent: Mooie Noten

Michael Roman is derdejaars student in Groningen. Hij is lid van de studentenvereniging Albertus Magnus en is toetsenist in de studentenband Mooie Noten. Met die band wist hij afgelopen jaar zelfs een platencontract in de wacht te slepen.

Jullie hebben onlangs een platencontract in de wacht gesleept en een single uitgebracht! Hoe loopt het met deze plaat?
Nadat we het AHC songfestival hadden gewonnen, mochten we in mei tijdens Bal11 in Ahoy meestrijden om de titel studentenband van het jaar. Deze strijd speelde zich af tussen de winnaars van het Intercorporaal Songfestival en het AHC-Songfestival en het winnende bandje van de studentenband contest van Giel Beelen. De jury heeft ons daar tot studentenband van het jaar uitgeroepen met als prijs dat we “Naakt Ontbijtje” in een professionele studio op mochten nemen en uitbrengen bij het platenlabel EMI. Na een lange opname dag, waarvan overigens ook nog een clip is geschoten is ons nummer te downloaden via Itunes: http://bit.ly/uP1bSp. 31 mei 2012 staan we weer in Ahoy tijdens Bal12 om tevens nog wat promotie te doen voor ons nummer.

Nu spelen jullie dus al voor een groot publiek, maar waar hebben jullie voor het eerst een podium gekregen om jezelf te laten zien?
Toen ik lid werd bij de Albertus Magnus werden er audities gehouden voor een Albertus-band.
Ik besloot mee te doen en werd uiteindelijk uitgekozen als toetsenist. We kregen vervolgens meteen de kans om een paar keer op te treden op wat feestjes en op die manier werden we steeds wat bekender.

Wat is je tofste optreden tot nu toe geweest?
Het tofste optreden vind ik persoonlijk het AHC-Songfestival van 27 april 2011, waar we met een deel van de band wonnen met ons nummer Naakt Ontbijtje. Er was daar zoveel aanhang van Albertus dat half Martiniplaza ons zelf geschreven nummertje mee schreeuwde, dat was wel even een momentje kippenvel!

Heb je eerder ook in bandjes gespeeld?
Ikzelf heb hiervoor nooit echt in een echte band gespeeld. Ik heb wel muziek als examenvak gedaan op de middelbare school, dus ik had al weleens op wat voorspeelavonden gespeeld.
Daarnaast speelde ik toen wel een tijdje in een bandje, maar dat was puur voor de gezelligheid. Toen ik in Groningen kwam was ik eigenlijk meteen vastberaden om bij een bandje te gaan, dus daarom was ik blij om te horen dat ze bij Albertus bandleden zochten.

Je bent ook van plan om het conservatorium te gaan doen, hoe gaat dat in zijn werk?
Komend jaar hoop ik Compositie, Muziekproducties en Studioproducties (CMS) te gaan doen aan het Prins Clausconservatorium hier in Groningen. De bachelor duurt vier jaar en daarna kan je eventueel nog kiezen voor een specialisatie van een jaar. Je hoeft niet perse een muziekinstrument te kunnen bespelen, maar het is wel handig. De audities zijn best wel zwaar want er wordt maar een klein aantal mensen toegelaten, maar met goede voorbereiding is het zeker niet onhaalbaar!

Waarom heb je er eigenlijk voor gekozen om in Groningen te gaan studeren?
Ik kom uit Katwijk dus steden als Leiden en Amsterdam lagen meer voor de hand, maar nadat ik een aantal open dagen heb bezocht werd ik verliefd op Groningen. Er zijn hier superveel mogelijkheden en daarom kan ik nu bijvoorbeeld ook het conservatorium gaan doen.

Heb je tip om een pakkend (studentikoos) hitje te maken?
Het schrijven van een pakkend studentikoos hitje is grotendeels een kwestie van geluk hebben, het is namelijk altijd de vraag of iets aanslaat bij het publiek. Het werkt in ieder geval enorm om lekker in cliché’s te denken. Onbereikbare liefdes en liefdesverdriet, zuipen en brak zijn enzovoorts. In combinatie met wat vrolijke akkoorden en een simpele melodie die goed mee te zingen is en een dosis geluk, komt het helemaal goed!

Wat staat er de komende tijd op de agenda?
De komende tijd staan er wat gala’s, een bruiloft, wat feestjes op andere zusterverenigingen van Albertus Magnus door het hele land en staan we op Bal12 in Ahoy!

Door: Tomas Riemens