GroningenLife! Talent: Willen de toekomstige ministers-presidenten even opstaan?

gepubliceerd : 11 oktober 2011

Deel deze pagina

GroningenLife! Talent: Willen de toekomstige ministers-presidenten even opstaan?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat het in Groningen krioelt van de studenten: je kunt met geen mogelijkheid om ze heen. Dus ook in de Gemeenteraad van Groningen vind je leden die in het dagelijks leven gewoon student zijn: onze aanstormende politieke talenten! Maar kan dat eigenlijk wel, actief zijn in de politiek en ook nog eens een studie volgen? In Groningen wel! Tijd voor drie politieke talenten.

Anne Kuik is student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en zit in de Gemeenteraad voor het CDA. “Het is in Groningen niet vreemd dat er studenten in de Raad zitten, het zijn er best veel.” Hoewel Anne erg druk is (tussen twee vergaderingen door heeft ze nog wel ‘even tien minuutjes’ voor een kort interview), gaat het Raadslidmaatschap haar goed af. “Het is heel leuk, ik kan het ook goed combineren met mijn studie. Omdat ik in tegenstelling tot sommige Raadsleden geen gezin heb, ben ik een beetje de vliegende keep. Met mijn studie kan ik veel schuiven waardoor ik het kan combineren met werkzaamheden bij de gemeente.

Voor Jimmy Dijk, student sociologie en Raadslid voor de SP, was Groningen een goede springplank om zijn politieke talenten te ontwikkelen. Jimmy: “De SP heeft een jongerenorganisatie, ROOD, en dat is echt een goede kweekvijver. Zo is er een oud-voorzitter van ROOD die nu lid van de Tweede Kamer is. Ik ben er zelf ook actief geweest, wij voeren in Groningen veel actie met ROOD. Omdat Groningen een jonge stad is met veel studenten, houdt het de politiek erg fris!

Gemeenteraadslid én student Rebecca Krüders kan zich hierbij aansluiten. “Politieke jongerenorganisaties zijn in Groningen ontzettend actief en héél groot, sommige afdelingen zijn zelfs de grootste van Nederland. Ook studieverenigingen besteden veel aandacht aan politiek.” Groningen is dus een goede plek om bestuurlijke of politieke talenten te ontplooien. Rebecca Krüders zegt: “Je kunt je werkelijk op zo veel manieren ontwikkelen, er is voor iedereen plek!

Rebecca zit in de Gemeenteraad voor de partij Student & Stad, waarvan zij ook fractievoorzitter is. Deze partij is uniek in Nederland en heeft veel draagvlak onder studenten. “Maar,” zegt Rebecca, “ik kom niet alleen op voor de belangen van studenten, maar voor de belangen van alle Groningers. Ik kijk veel naar wat er beter kan in zo’n jonge stad. Groningen is immers de jongste stad van Nederland. Daar hoort toch een bepaald beleid bij.” Rebecca heeft veel stemmen proberen te werven onder studenten. “Op de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen hebben wij veel campagne gevoerd. We hebben bijvoorbeeld pennen uitgedeeld bij collegezalen en tentamenhallen.

Is er voor deze ambitieuze studenten eigenlijk nog wel tijd voor het bekende Groninger studentenleven? Anne Kuik: “Ik kan nog steeds genieten van het studentenleven, maar dat heb ik ook al veel gedaan... Inmiddels ben ik een wat ‘oudere student’. Maar tijd om te borrelen is er wel, vooral na een zware vergadering. Zo ontmoet ook heel veel nieuwe mensen, allemaal door mijn werk!”. Rebecca Krüders is ook een echte netwerker: “Een borrel is toch essentieel voor de Raad en voor studenten, zo kan je immers goed netwerken buiten de Raad om. Tien jaar geleden was onze slogan ‘Politiek wordt in de kroeg gemaakt’. Wel jammer dat ’s morgens dan weer de wekker gaat…”. Onder studenten vergt opstaan elke ochtend weer een stukje talent
 

Door: Marijn Korndewal
Klik hier voor meer interviews met GroningenLife! Talenten!