Gronings geblaf, gepiep en geknaag

gepubliceerd : 20 juni 2011

Deel deze pagina

Gronings geblaf, gepiep en geknaag

Stel: het is zover, je gaat eindelijk studeren in Groningen en op kamers wonen. Er zijn een heleboel dingen die anders gaan dan dat je thuis bij je ouders gewend was. Er is nu niemand die je overhemden voor je wil strijken, de boodschappen moet je ook zelf bij elkaar shoppen en er zijn geen broertjes of zusjes meer die je kan plagen. Iets waar je misschien nog niet bij hebt stilgestaan zijn je huisdieren, ook die moet je missen wanneer je op kamers gaat wonen. Of toch niet?

Groningen is een spetterende stad, maar het blijft natuurlijk wel een stad midden tussen de weilanden en akkers van het Grunninger Ommeland. Dieren voelen zich hier thuis en de stad Groningen blijft dan ook niet achter wanneer het om deze dieren gaat. Koeien tref je hier, buiten de kinderboerderij, niet zo snel aan, maar huisdieren wél, ook bij studenten! Zo staat er in veel studentenkamers een vissenkom te pronken inclusief een goudvis en een schatkistje op de bodem. Soms wordt de vissencollectie geüpgraded met een heus aquarium vol exotische vissen en waterplantjes.

Vissen verzorgen is kinderspel vergeleken met de verzorging van wollige knaagdieren. Cavia’s, hamsters en konijnen blijken steeds vaker op te duiken in de kamers van studenten, waar ze met veel liefde en aandacht verzorgd worden. Bart, student geneeskunde, heeft zelfs drie cavia’s! ‘Mijn eerste cavia Lemmiwinks heb ik twee jaar geleden gekregen van mijn huisgenoot die het grappig vond een ‘lastig’ kadootje te geven, ik heb toen zelf een hok bij de Kringloopwinkel gekocht. De tweede cavia, Chipotle, kreeg ik een jaar later, toen ik mijn verjaardag vierde bij mijn ouders. Mijn huisgenoten hadden de cavia zo lang bij Lemmiwinks in het hok gezet, maar hij bleek te zijn ontsnapt! Snel kochten ze onderweg bij de dierenwinkel een nieuwe cavia, Flabbergast, om mij toch iets te kunnen geven. Eenmaal weer terug in Groningen was Chipotle weer terecht en had ik dus drie cavia’s!’ Bart verzorgt zijn cavia’s zelf, het hok staat op zijn eigen kamer, maar wanneer hij een weekendje naar zijn ouders gaat of op vakantie is verzorgen zijn huisgenoten de cavia’s.

Je zal het misschien niet verwachten, maar ook honden kom je af en toe in een studentenhuis tegen. Zo wonen veel leden van studentenvereniging Vindicat samen in zogenaamde ‘corpshuizen’, de huisgenoten zijn erg hecht met elkaar en zijn bijna een echt gezinnetje. Een hond kan dan natuurlijk niet ontbreken! Susanne, Erik, Paul en Elke delen ook samen een huisdier, namelijk de dwerghamster Vincent. In de gemeenschappelijke huiskamer staat een hippe kooi met allemaal gekleurde buizen waar Vincent helemaal los in kan gaan. Elke: ‘We letten er altijd samen op of Vincent nog genoeg water en voer heeft. Bij onze vrienden scoort Vincent goed, iedereen die langskomt staat altijd even boven zijn kooi om een glimp van hem op te vangen.’ Wel staat bij de huisgenoten eens in de twee weken één vraag centraal: wie maakt dit keer Vincents hok schoon?

Gelukkig, veel dingen veranderen wanneer je op kamers gaat wonen, maar je huisdier kan je gewoon meenemen!

 

Dit is Chipotle, de cavia van Bart
Dit is Chipotle, de cavia van Bart
  

Door: Alieke Jansen