Groningse happen

gepubliceerd : 14 maart 2011

Deel deze pagina

Groningse happen

Wanneer je eenmaal als student op kamers in Groningen woont, zul je er vaak je hoofd over breken: wat zal ik toch eens eten vanavond? En, een nog interessantere vraag, met wie ga ik dat eten opeten? Groningse studenten zijn gelukkig de moeilijkste niet, die twee kwesties zijn dan ook vaak zo opgelost!

Een studentenavond in Groningen begint meestal bij één van de grootste studentenhotspots van de stad: de Korenbeurs. Deze Albert Heijn is niet zomaar een supermarkt, het is een waar studentenparadijs! Het is daarom ook belangrijk om hier een beetje goed voor de dag te komen, want het kan zomaar zijn dat je die leuke dude of chick van gisteravond tegenkomt.. Vaak wacht er al een eetmaatje van je voor de deur van de AH: die loeizware tassen kan je echt niet in je eentje dragen straks!

Eenmaal binnen moet je een paar lastige keuzes maken. Ga je vanavond voor luxe, of kook je budget? En wordt het iets gezonds, of heb je meer zin in lekkere stevige kost? Wanneer je nogal krap bij kas zit, doet vooral de pasta met spinazie, champignons en spekjes het goed. Een eenvoudig, doch voedzaam maaltje! Heb je wat meer te besteden, dan zijn de Knorr-wereldgerechten een uitkomst. Vrijwel elke Groningse student eet waarschijnlijk één keer per week zo’n werelds gerecht uit een vierkante doos. Ben je bereid iets meer voor je eten te doen dan alleen een zakje open scheuren, dan is de Allerhande, het receptentijdschrift van de AH, een culinaire uitkomst!

Groningse studenten nemen vaak niet genoeg met een bord eten. Hapjes, in de studenten volksmond ook wel ‘happen’ genoemd, zijn haast net zo belangrijk als de warme maaltijd. Een stokbroodje brie, een stevige leverworst en chips (vergeet vooral dat mannetje  met die koksmuts niet!) komen dus zeker weten in het blauwe mandje terecht!

De boodschappen zijn binnen, tijd om op de bank te ploffen en je eetmaatjes te laten koken! Dit kan soms nog best een klus zijn in een krap en vaak niet al te proper keukentje. Wanneer ze dan bijvoorbeeld ook nog eens voor je veertien jaarclubgenoten een complete maaltijd moeten bereiden, staan ze echt voor culinair avontuur.. Naast clubgenootjes eten Groningse studenten ook vaak samen met hun commissiegenoten, huisgenoten, studievrienden of sportteam. Maar wees niet bang, die tafel hoef je niet te dekken hoor, je mag gewoon met je bord op schoot eten!

Oeps, de afwas is er in dit artikel helemaal bij ingeschoten! Sorry, de volgende keer doe ik het, beloofd!

Door: Alieke Jansen