Groningse PC Hoofttractor

gepubliceerd : 17 oktober 2011

Deel deze pagina

…Oftewel: de fiets. Want in Groningen is je fiets heilig. Zó heilig dat zelfs internationale studenten – Braziliaans, Zweeds, Chinees, you name it – op de dag van aankomst er eentje aanschaffen. Natuurlijk is er uitstekend openbaar vervoer in Groningen, maar als jij om 9.00 uur je bed uitrolt en bedenkt dat je om 9.15 uur verplicht college hebt, kan je alleen nog maar vertrouwen op die goeie ouwe fiets.

Bovendien ben je ’s nachts niet afhankelijk van de nachtbus en bespaart het kosten. Een auto is namelijk geen optie, want van een volle tank benzine kan elke student minstens een maand eten. En eigenlijk is het ook gewoon heel stads om op die fiets te springen. Maar fietsen in Groningen doe je niet zomaar, daarom hebben wij vier gouden tips voor je op je fiets springt:

1. Laat die omafiets lekker bij je ouders staan. Ook onder studenten is dit model favoriet en daarom evenzeer geliefd onder fietsendieven. Ga liever voor een roestbak dat al bijna uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Immers, ook een vervallen fiets brengt je van A naar B. Met deze tip kunnen we trouwens gelijk doorfietsen naar punt twee, want:

2. Investeer niet in de fiets, maar in het slot. Ook je aftandse PC Hoofttractor is gewild als je hem niet op slot zet. Een goed kettingslot koop je op de markt, bij de fietsenmaker of in de Hema. En echt, deze investering verdient zich absoluut terug, want het bespaart je een aantal fietsen per jaar. Zet hem wel op de juiste manier op slot: haal het kettingslot door het frame en het voorwiel (anders wordt deze gestolen) en bind je slot om een paal.

 

3. Als je ’s nachts een glaasje te veel op hebt en snel thuis wil zijn, koop dan geen fiets op straat. Ook al is de fiets maar vijf euro, een gejatte fiets maakt meer kapot dan je lief is. Als je betrapt wordt op heling komt dit op je strafblad te staan en dit is funest voor je carrière. En al helemaal voor de rechtenstudent, want hij zal nooit meer in een toga aan het werk mogen gaan.

4. Maar fietsen moet natuurlijk wel leuk blijven, dus verf je fiets in de kleuren van je jaarclub, huis, commissie of dispuut.

 

Bij studentenvereniging Albertus Magnus spuiten álle eerstejaars hun fiets zelfs in dezelfde kleuren. Zo ben je altijd herkenbaar en zie je in één oogopslag of je vrienden toevallig ook in de buurt zijn. En de echte fietsliefhebbers versieren hun stuur natuurlijk met bloemetjes of draperen nog een zadelhoes over de zitting.

Zo vind je je fiets overal in terug, zelfs tussen de meer dan 4500 fietsen op station Groningen.

 


Dus pak die fiets en keep on rolling! 

Door: Marijn Korndewal