Het Gyas Lustrum: al 50 jaar als een vis (of boot) in het water!

gepubliceerd : 05 juli 2014

Deel deze pagina

Een gebrek aan feestjes en evenementen is er dit jaar in Groningen zeker niet. Mei en juni stonden al in het teken van het 400 jarig bestaan van de RUG, met 14 juni een geniale afsluiter! Gelukkig zijn we nog lang niet klaar met feest vieren in Groningen. Ook de Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas heeft namelijk een mijlpaaltje bereikt: dit jaar staat in het teken van hun 10de lustrum! Vijftig hoeraatjes voor Gyas!

Gyas is met meer dan 1000 actieve leden de grootste sportvereniging van het noorden. Met al deze leden pakt Gyas dit jaar groots uit, om zo hun 50ste verjaardag onvergetelijk te maken! Het openingsfeest vond in augustus al plaats, maar zo makkelijk kun je je verjaardag natuurlijk niet voorbij laten gaan.

Op 29 mei presenteerde Gyas zichzelf vol trots aan de bewoners van de stad Groningen. Met ruim 250 roeiers had Gyas de grachten van Groningen ingenomen en zo een ontzettend vette vlootschouw neergezet. Zo kon student en Stadjer kennis maken met al het mooist dat Gyas te bieden heeft.

Van 7 t/m 16 juli zal er voor de leden een tiendaags feest worden georganiseerd als afsluiter van dit mooie lustrumjaar. De leden van Gyas zullen deze week afreizen naar Luzern in Zwitserland, waar jaarlijks de World Rowing Cup plaatsvindt. Het is een traditie dat Gyas dit doet, maar dit jaar zullen er in plaats van de gebruikelijke 25 Gyanen, ruim 250 leden richting Zwitserland vertrekken (Luzern, maak je borst maar nat!).

Ook op eigen bodem wordt er gelukkig nog genoeg georganiseerd deze zomer. Zo worden er voor de leden in juli watersport clinics georganiseerd en mogen ze een middag gaan zeilen met de studentenzeilvereniging Mayday! Even wat anders dan roeien. Een spectaculaire week, dat is zeker. (Nog-)niet-leden hoeven niet bang te zijn dat ze niets mee kunnen krijgen van het spectaculaire lustrum van Gyas. Zo organiseren ze tijdens de tiendaagse afsluiter ook nog een extern feest! Coen en Sander van de Coen&Sander show zijn erbij en DJ Jean is aanwezig om ervoor te zorgen dat niemand stil zal blijven zitten die avond!  Bovendien staat er een heuse ‘speciaal-bier-bus’!

Ook tijdens het lustrum van de RUG waren de roeiers van Gyas aanwezig! 14 Juni vond namelijk de eerste Bommen Bootrace plaats. De Rijksuniversiteit van Groningen nam het hierbij op tegen de universiteit van Münster. Speciaal voor deze bijzondere eerste editie kwamen de alumniploegen van de Oxford universiteit en de Cambridge universiteit hun kunsten vertonen in onze Groningse grachten. Gyas liet zich uiteraard niet op zijn kop zitten en heeft menig team er deze dag uitgeroeid!

Neem even een kijkje op de website van het Gyas Lustrum voor meer informatie over de evenementen!

Door Anouk Theunissen