Het beste van twee werelden: de Nacht van Kunst en Wetenschap

gepubliceerd : 02 juni 2013

Deel deze pagina

Op het eerste gezicht lijkt de combinatie misschien vreemd: aan de ene kant kunst, al die creatieve zaken die aanspraak maken op je gevoel en vragen om je waardeoordeel; aan de andere kant wetenschap, de rationele zoektocht naar kennis en waarheden. Kunst en wetenschap lijken te botsen, maar hier is de organisatie het niet mee eens. Nee, de twee schijnbare tegenpolen gaan gewoon hand in hand tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap.

Het was de vierde editie, op 1 juni 2013. Dit jaar was de Nacht een project waarbij het publiek volop kon genieten van muziek, lezingen, literatuur, theater, cabaret, beeldende kunst, dans en natuurlijk wetenschap. En dit allemaal op vijftien verschillende locaties – maar liefst één locatie meer dan vorig jaar. Niet zomaar locaties trouwens. Ja, natuurlijk in het Groninger Museum, en natuurlijk in de Oosterpoort, één van de grote cultuurcentra in Groningen. Maar ook in het gebouw van de USVA, het studentencultuurcentrum, en wat dacht je van de prachtige Aa-kerk die eventjes boven de stad uit torende als de Kerk der Wetenschappen?

De Nacht werd in het leven geroepen ter viering van het 395-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, maar inmiddels wordt de Nacht georganiseerd door zowel de RUG, als de Hanzehogeschool, het UMCG en de gemeente Groningen. En dit jaar werden kunst en wetenschap verenigd onder het thema ‘Energie’, in de meest brede zin van het woord. Van het fascinerende ‘Music = Energy’, waarbij een aantal muzikanten hun energie via hun instrumenten overbrachten op het publiek, tot de schitterende documentaire ‘Hollands Licht’  – ik kan je verklappen, je zult de wereld een stukje mooier vinden, maar ook geprikkeld zijn om vragen te stellen. En juist dat is wat de Nacht van Kunst en Wetenschap elk jaar bereikt: hij stimuleert je om na te denken, terwijl je je laat overrompelen door allerlei kunstzinnige elementen.

Van 17:00 tot 01:00 vonden alle grote en kleine spektakels plaats en was er alle ruimte tot zelfontplooiïng. Maar natuurlijk – hoe kón het ook anders – werden er na afloop twee flinke afterparty’s gehouden in Simplon en Vera. Want in Groningen is de nacht om 01:00 uur nog piepjong.

Door Rients Verschoor