Het Geheim van de Groninger Roeivereniginggepubliceerd : 23 augustus 2012

Deel deze pagina

Het Geheim van de Groninger Roeivereniging??

Bij roeien denk je aan een middagje Giethoorn, waar gezellig met de hele familie op het water wordt gedobberd omdat de zon zo mooi schijnt die dag. Misschien heb je de sport weleens voorbij zien komen bij Eurosport of het Sportjournaal. Of ben jij een fanatiek sportmens dat weet hoe je snel vooruit komt in een boot? Het maakt eigenlijk niet uit, want zodra je de eerste stappen in het Groninger studentenleven zet, kun je het virus zomaar ineens te pakken krijgen. Roeien is hot in Groningen en de roeiverenigingen worden druk bezocht. Voor niet-roeiers, landrotten of hoe je ze ook maar noemen wil, is het lastig te begrijpen waarom zoveel mensen het leuk vinden om erg hard te peddelen. Wat is het geheim van de Groninger roeivereniging???

Groningen kent twee grote roeiverenigingen voor studenten: Aegir en Gyas. De eerste is het oudst en kent een rijke traditie die met veel trots uitgedragen wordt, de tweede is op dit moment de grootste roeivereniging van de stad en werd opgericht voor studenten die geen lid waren van het corps. Aegir bestaat al sinds 1878 en is van oudsher een subvereniging van Vindicat (interne link). De vereniging lijkt erg op een studentenvereniging waar tradities en andere gebruiken hoog in het vaandel staan, alleen hoef je bij Aegir geen ontgroening te lopen. Bij de inauguratie van een nieuw jaar Aegir-roeiers, moeten de eerstejaars zich traditioneel “invechten” en proberen een boot in de haard te krijgen in de sociëteit van Vindicat en sinds 1948 vind jaarlijkst de “Van der Rijnst” plaats; met dit evenement wordt het jaar feestelijk afgesloten. Bij Gyas worden de kersverse leden geïnaugureerd met een kleine bierdouche; de net verkregen Gyas-das wordt in het bier gedoopt en vervolgens krijg je dat bier over je heen. ??

Met dit soort tradities wordt de studentikoze sfeer in de roeiverenigingen behouden en er zijn veel mensen die puur voor de gezelligheid lid zijn van een roeivereniging. Er is echter ook een deel dat zeer serieus met het roeien bezig is en die proberen zoveel mogelijk wedstrijden te winnen in het roeiseizoen. Deze groep wedstrijdroeiers is een heel jaar erg toegewijd bezig met de roeisport. Ze trainen keihard, letten op hun voeding en mogen niet of nauwelijks alcohol drinken. Dit lijkt erg overdreven voor een sport waar nauwelijks geld mee te verdienen valt, maar het schijnt erg tof te zijn om samen met je team zo intensief met je sport bezig te zijn. In het verleden zijn er bij beide roeiverenigingen al veel successen gehaald en zijn er zelfs een aantal die de Olympische Spelen hebben gehaald! ??

Als je de rillingen krijgt van dit fanatisme, wees gerust. Zoals eerder gezegd is dit slechts een klein deel van de vereniging, de rest is er vooral voor de gezelligheid. Het grootste deel van de vereniging doet aan competitieroeien; veel gezelligheid met je ploeg en heel af en toe een wedstrijd. In de clubhuizen van beide verenigingen kan vrijwel elke avond een pilsje, bij Gyas een cognacje, gedronken worden en er worden regelmatig borrels en feesten georganiseerd. Lijkt deze combinatie van sport en gezelligheid jou wel wat? Ga dan in de KEI-week langs bij beide verenigingen en zie zelf wat het beste bij je past! Je hoeft niet te kunnen roeien om lid te worden, in de eerste weken word je de basis van het roeien bij gebracht. Dus ga kijken als je in Groningen bent en ontdek zelf het geheim van de Groninger roeivereniging!

Door: Tomas Riemens