Het Groningse Bourgondische leven

gepubliceerd : 22 oktober 2014

Deel deze pagina

Groningen kent een uitgesproken cultuur: de literaire ‘jaaaaa’ achter elke zin en ‘moooooi’ als begroeting, een aardbeving op z’n tijd, maar ook ontzettend lekker eten! Wist je bijvoorbeeld dat er in de provincie wijngaarden zijn, champagne gemaakt wordt en er een hele reeks aan snoepjes over Groningen is? Als je benieuwd bent naar een vismarktvisje van drop, ga dan eens naar de Bourgondiër aan de Folkingestraat 57. Daar hebben ze werkelijk elk product uit het hoge noorden; van Groninger spraakwater en Groninger crackers tot Groninger kruipolie en het Grunniger klokje.

Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, dan hebben wij alvast een top vijf gemaakt van de allerallerallerlekkerste Groninger delicatessen.

1. Groninger Koek

Simpelweg de lekkerste koek die gemaakt wordt. Het lijkt een beetje op de oude vertrouwde ontbijtkoek, maar dan helemaal volgestopt met sukade. Als je daar een plakje van hebt gehad, kun je stuiterend de dag voortzetten. Prima tentamenvoer dus!

2. Groninger Mosterd 

Deze mosterd is gemaakt in een heuse mosterdmolen (waarom dat per se in een molen moet weten wij ook niet, maar het klinkt heel culinair verantwoord). Wat maakt deze mosterd dan echt Gronings? Er is een typisch noordelijk ingrediënt aan toegevoegd: pit. Je hebt de nodige pepers nodig om weerstand te bieden aan al die aardbevingen of om drie vluchtelementen achter elkaar te doen aan een rekstok. Mocht je geen kroketten binnen handbereik hebben, dan kun je ook voor de mosterdsoep gaan! Opwarmen, soepstengel erbij en klaar is kees.

3. Pofferd

Wonderbaarlijk genoeg is deze delicatesse nog niet aan bod gekomen bij Heel Holland Bakt (Martine Bijl, leermomentje). De Groninger Pofferd zit tussen de cake en het krentenbrood in. Dus als je ouders langskomen en je wilt ze verrassen, probeer dan dit baksel eens. Je kunt ‘m op de traditionele manier maken met een pofferdmix die je bakt in een pofferdtrommel, maar bij de Bourgondiër hebben ze ook gewoon kant en klare pofferds staan. Even in de magnetron en je ouders zullen niks merken.

4. Golden Raand Triple

In Groningen zijn verschillende bierbrouwerijen te vinden. Zij maken de lekkerste speciaalbiertjes van het hele land, met als favoriet de Golden Raand Triple. Golden Raand is een andere benaming voor het Groningse platteland en komt voor in het prachtige Grunnens Laid. Voordeel aan deze biertjes is dat ze een hoger percentage alcohol bevatten en je dus veel minder nodig hebt. Uiteindelijk heb je dus lekkerder bier voor net zoveel geld!

5. Groninger worst 

Het fijne aan een gedroogde worst, is dat je ‘m eeuwen kan bewaren (hij droogt nooit uit) en dat je met een klein stukje al enorm veel smaak ervaart. Lekker low-budget dus! De Groninger worst staat bekend om de extra kruidnagel die eraan is toegevoegd. Klinkt inderdaad wederom zeer culinair verantwoord.

Dus straks zit je daar in je studentenhuis met je huisgenoten na een lange dag studeren met in je linkerhand een speciaal biertje en in je rechterhand een stukje worst dat je in de mosterd doopt. Het Bourgondische leven, maar dan op z’n Gronings. Iet smoaklik!

Door Lucia Grijpink
Foto door Baudewijn Neumann